Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:ȘTEAMP, HÂRLOSTEA, KRENNERIT ... Mai multe din DEX...

AURIFER - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

AURIFÉR, -Ă, auriferi, -e, adj. (Despre terenuri, roci, râuri etc.) Care conține aur (1). [Pr.: a-u-] - Din fr. aurifère, lat. aurifer.

Sursa : DEX '98

 

aurifér adj. m. (sil. a-u-), pl. auriféri; f. sg. auriféră, pl. aurifére

Sursa : ortografic

 

AURIFÉR \~ă (\~i, \~e) (despre minereuri, soluri, râuri, roci etc.) Care conține aur. Nisip \~. /aurifere, lat. aurifer

Sursa : NODEX

 

AURIFÉR, -Ă adj. (Despre terenuri) Care conține aur. [Pron. a-u-. / < fr. aurifère, cf. lat. aurifer < aurum - aur, ferre - a purta].

Sursa : neologisme

 

AURIFÉR, -Ă adj. (despre terenuri, roci, râuri) care conține aur. (< fr. aurifère, lat. aurifer)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru AURIFER

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru AURIFER.

Ion Luca Caragiale - Cronici teatrale

Ion Luca Caragiale - Cronici teatrale Cronici teatrale de Ion Luca Caragiale Cuprins 1 Cronica teatrală [1] 2 Cronica teatrală [I] [2] 3 Cronica teatrală [II] [3] 4 Note Cronica teatrală [1] Teatrul Național a intrat cu stagiunea aceasta într-o eră de adevărat progres. Din toate punctele de vedere, această instituție a luat acuma un avânt îmbucurător, care ar fi de dorit să meargă tot înainte. Producțiile nouă ale stagiunii (Copila din flori, Hamlet, Scrisoarea pierdută, Boccacio și, în sfârșit, cea mai importantă dintre toate, Ovidiu al eminentului nostru poet d. V. Alecsandri) au fost în genere bine interpretate, și, potrivit mijloacelor încă neîndestulătoare ale teatrului nostru, bine puse în scenă. Precum se vede, lipsa relativă de mijloace provine în parte și din mărginirea activității Societății dramatice la numai trei reprezentațiuni pe săptămână, și aceasta tocmai în lunile de iarnă. Un teatru așa de mare, cu atâta personal artistic, cu un aparat de scenă și de administrație atât de numeros, nu poate face bune afaceri și prin urmare nu poate nici artisticește progresa într-un chip normal — fiindcă mai ales în teatru cestiunea artistică este strâns legată de cea finanțiară — pe câtă vreme ...

 

Nicolae Filimon - Nenorocirile unui slujnicar sau gentilomii de mahala

Nicolae Filimon - Nenorocirile unui slujnicar sau gentilomii de mahala Nenorocirile unui slujnicar sau gentilomii de mahala de Nicolae Filimon Cuprins 1 Capitolul I - Slujnicăria 2 Capitolul II - Mitică Rîmătorian 3 Capitolul III - Cafeneaua din pasagiu 4 Capitolul IV - Rezi 5 Capitolul V - Trădarea 6 Capitolul VI - Tortura cu nuiele și cărămizi 7 Capitolul VII - Lupul își schimbă părul, iar nu obiceiul 8 Post-scriptum Capitolul I - Slujnicăria Pînă a nu începe povestirea tristelor întîmplări ale eroului acestei nuvele, credem de datorie a noastră indispensabilă a esplica lectorilor noștri ce înțelegem prin slujnicar și slujnicărie; căci daca zicem slujnicar, cată să zicem și slujnicărie, precum militar — militărie, cizmar — cizmărie și altele mai multe ce se termină prin ar și rie. Slujnicăria este o societate secretă ca a francmasonilor, carbonarilor și sansimonienilor [1], este o plantă exotică și detestabilă, a căria naștere și întindere în țara noastră o datorăm sărăciei vicioase și marei lipse de cultură morală a unei părți din junimea noastră. Ca societate secretă, slujnicăria are maeștrii ei, lojile, venditele, prozeliții și chiar cinismul ei [2]. Deosebirea este numai că doctrinele acestei societăți tind foarte ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru AURIFER

 Rezultatele 1 - 4 din aproximativ 4 pentru AURIFER.

ȘTEAMP

ȘTEAMP , șteampuri , s . n . Mașină de lucru folosită în trecut pentru sfărâmarea minereurilor (

 

HÂRLOSTEA

HÂRLOSTEÁ , hârlostele , s . f . Plan înclinat de scânduri acoperit cu o țesătură de lână scămoșată , care servește la reținerea firișoarelor de aur din nisipurile aurifere spălate cu apă . - Et .

 

KRENNERIT

... KRENNERÍT s . n . ( Min . ) Minereu aurifer