Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Cuvânt
Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

LIVRESC - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

LIVRÉSC, -Ă adj. întemeiat numai pe cele citite în cărți. * (despre cuvinte, expresii) folosit numai în cărți. (< fr. livresque)

Sursa : neoficial

 

LIVRÉSC, -Ă, livrești, adj. Întemeiat numai pe informația din cărți. ** (Despre cuvinte, expresii) Folosit numai în cărți și în limbajul oamenilor culți. - Din fr. livresque.

Sursa : DEX '98

 

LIVRÉSC adj. cărturăresc, cult, savant. (Formație lexicală \~.)

Sursa : sinonime

 

livrésc adj. m. (sil. -vresc), f. livréscă; pl. m. și f. livréști

Sursa : ortografic

 

LIVR//ÉSC \~eáscă (\~éști) 1) Care se întemeiază exclusiv pe cele aflate din cărți. 2) (despre cuvinte, expresii) Care este folosit numai în cărți sau în limbajul oamenilor culți; cărturăresc. [Sil. li-vresc] /livresque

Sursa : NODEX

 

LIVRÉSC, -Ă adj. Întemeiat numai pe cele citite în cărți. ** (Despre cuvinte) Folosit numai în cărți, în literatură. [< fr. livresque].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2012 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate dinLiteratură pentruLIVRESC

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentruLIVRESC.

Anton Holban - O moarte care nu dovedește nimic

Anton Holban - O moarte care nu dovedeşte nimic O moarte care nu dovedește nimic de Anton Holban Fericirea a fost mare când mi s-a dat prilejul să plec la Paris! Scopul copilăriei mele se realiza. Aveam să străbat în fine eu însumi toate ungherele prin care mă orientam cu ușurință cu mintea și unde plasasem numai cu imaginația sute de romane a căror acțiune se petrecea acolo. Palpitând de bucurie, studiam, alături de Irina, ghidurile, hărțile, cărțile explicative. O purtam cu mine prin magazine, pe la legații, pe la birouri de bilete de tren, perorându-mi toate planurile. Ziua plecării sosi, și mă conduse la gară. Trenul mai avea 20 de minute până la plecare, mă instalasem bine și acum nu știam ce să-i vorbesc. (Poate pentru că mă obseda ideea că despărțirile trebuiesc întovărășite de suspine și de vorbe.) Și am schițat o teorie: “Întotdeauna înainte de a te despărți de cineva drag nu te pricepi să-i vorbești, tocmai pentru că ai prea multe de spusâ€�. Îmi scuzam astfel uscăciunea din momentul acela? Sau era un mijloc să mă liniștesc, văzând-o indiferentă? În orice caz, ...