Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

MANȘĂ - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

MÁNȘĂ^2 s. f. fiecare dintre etapele succesive ale unei oribe sau competiții sportive, a unui concurs de călărie, unui joc de cărți etc. (< fr. manche)

Sursa : neoficial

 

MÁNȘĂ^1 s. f. pârghie care comandă eleroanele și profundorul unui avion. * țintă aeriană (remorcată de un avion) la tragerile (anti)aeriene de instrucție. o ~ de vânt = dispozitiv pentru indicarea direcției vântului, pe aerodromuri la loc vizibil. (< fr. manche)

Sursa : neoficial

 

MÁNȘĂ^1, manșe, s.f. Pârghie folosită la comanda aripioarelor și a profundorului unui avion; p.gener. mâner, manivelă. - Din fr. manche.

Sursa : DEX '98

 

MÁNȘĂ^2, manșe, s.f. Fiecare din etapele în care se împart unele probe sportive (de tir, de motociclism etc.) V. repriză. - Din fr. manche.

Sursa : DEX '98

 

mánșă (av., sport) s. f., art. mánșa, g.-d. art. mánșei; pl. mánșe

Sursa : ortografic

 

MÁNȘ//Ă^2 \~e f. Etapă competițională dintr-o probă (de motociclism, schi, tir etc.). [G.-D. manșei] /manche

Sursa : NODEX

 

MÁNȘ//Ă^1 \~e f. Pârghie de comandă a unui avion. [G.-D. manșei] /manche

Sursa : NODEX

 

MÁNȘĂ s.f. 1. Pârghie cu care pilotul comandă aripioarele și profundorul unui avion. ** Țintă aeriană (remorcată de avioane) pentru exerciții de tragere din avioane sau cu artileria antiaeriană. 2. Fiecare dintre etapele în care se împarte o probă de tir (corespunzând unui anumit număr de focuri trase), un concurs de călărie etc. V. repriză. [< fr. manche].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru MANȘĂ

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru MANȘĂ.

Vasile Alecsandri - Dridri

Vasile Alecsandri - Dridri Dridri de Vasile Alecsandri Ziarul francez Teatrul, cu data 25 iunie 1851, conține liniile următoare: ,,O tânără artistă, cea mai frumușică din toate câte le-am zărit pe scenele teatrelor de pe bulevarde, a murit în floarea tinereții! Veselă și grațioasă, ea poseda calitățile inimii și ale spiritului. Toți acei care au cunoscut-o regretă în persoana sa o artistă de talent și un model perfect de eleganță și de istețime pariziană. Ea purta între amici gentila denumire de Dridri, însă numele ei adevărat era: Marie-AngĂ©lique Chataignez!“ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Citind aceste rânduri, mulți din românii care au fost emigrați la Paris în anul 1848 își vor aduce aminte de acea drăgălașă copilă atât de pariziană în spiritul său, atât de română în inima sa!... Ea s-a unit la toate aspirările patriotice ale generației entuziaste de acum 20 de ani, care a dat semne de viață națională în Iași și București; ea a împrăștiat adeseori cu farmecul veseliei sale negurile posomorâte de pe fruntea celor descurajați și a lucit ca o dulce rază de soarele patriei în ochii multor emigrați din țările noastre. Prin ...