Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:MIGRAȚIE, MIGRAȚIUNE, MIGRARE, CUMAN, GOT, MIGRATOR, RIZEAFCĂ ... Mai multe din DEX...

MIGRA - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

MIGRÁ vb. intr. 1. (despre triburi, popoare) a se deplasa în masă de pe un teritoriu pe altul, dintr-o țară în alta. 2. (despre unele animale, păsări) a se deplasa în masă dintr-un loc în altul, în anumite epoci ale anului. 3. (fiz.; despre particule) a se deplasa într-o anumită direcție sub acțiunea a diferiți factori. (< fr. migrer, lat. migrare)

Sursa : neoficial

 

MIGRÁ, migrez, vb. I. Intranz. 1. (Despre populații) A se deplasa în masă dintr-o regiune în altă, dintr-o țară în alta. ** (Despre animale, mai ales despre păsări și pești) A se muta în masă din unele ținuturi în altele, în anumite epoci ale anului, în vederea reproducerii, în căutarea unor condiții mai bune de trai etc. 2. P. anal. (Despre particule) A se deplasa într-o anumită direcție, sub acțiunea unei diferențe de concentrație sau a altor factori. - Din migrație (derivat regresiv).

Sursa : DEX '98

 

MIGRÁ vb. (înv.) a se clăti. (Triburi care \~.)

Sursa : sinonime

 

migrá vb. (sil. -gra), ind. prez. 1 sg. migréz, 3 sg. și pl. migreáză

Sursa : ortografic

 

A MIGR//Á \~éz intranz. 1) (despre colectivități) A se deplasa dintr-o regiune sau dintr-o țară în alta (pentru a căuta condiții prielnice de trai). 2) (despre animale, păsări sau pești) A se deplasa periodic în masă dintr-un loc în altul. /Din migrație

Sursa : NODEX

 

MIGRÁ vb. I. intr. 1. (Liv.) A se deplasa, a se muta în masă dintr-un loc în altul. 2. (Fiz.; despre particule) A se deplasa într-o anumită direcție sub acțiunea a diferiți factori. [< lat. migrare].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru MIGRA

 Rezultatele 1 - 8 din aproximativ 8 pentru MIGRA.

MIGRAȚIE

MIGRÁȚIE s . f . v .

 

MIGRAȚIUNE

MIGRAȚIÚNE , migrațiuni , s . f . 1. Deplasare în masă a unor triburi sau a unor populații de pe un teritoriu pe altul , determinată de factori economici , sociali , politici sau naturali ; migrare . 2. Deplasare în masă a unor animale dintr - o regiune într - alta , în vederea reproducerii , a căutării de hrană etc . ; migrare . 3. ( În sintagmele ) Migrațiunea petrolului ( sau țițeiului ) = proces de deplasare a petrolului și a gazelor asociate din zăcământul în care au luat naștere în roci , în zone subterane străine . [ Pr : - ți - u - . - Var . : migráție s .

 

MIGRARE

... MIGRÁRE , migrări , s . f . Acțiunea de a migra și rezultatul ei ; migrațiune . - V. migra

 

CUMAN

CUMÁN , - Ă , cumani , - e , s . m . și f . , adj . 1. S . m . și f . Persoană aparținând unei populații de neam turcic care , migrând dinspre est , în sec . XI s - a așezat pe teritoriul țărilor românești , unde , în parte a fost asimilată de populația românească . 2. Adj . Care aparține cumanilor ( 1 ) , privitor la

 

GOT

GOT , goți , s . m . ( La pl . ) Neam germanic , originar din Scandinavia , care prin sec . II a început să migreze spre sud , fiind semnalat în secolul următor și pe teritoriul țării noastre ; ( și la sg . ) persoană aparținând acestui

 

MIGRATOR

MIGRATÓR , - OÁRE , migratori , - oare , adj . Care migrează ;

 

RIZEAFCĂ

RIZEÁFCĂ , rizeafce , s . f . Specie de scrumbie care trăiește în Marea Neagră , de unde migrează în Dunăre pentru reproducere și hrană ( Alosa caspia nordmanni ) . [ Var . : rizáfcă s . f . ] - Et .