34.4 C
București
miércuri, 29 iúnie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaDivergențe în NATO, în relația cu Rusia. Unii membri nu vor să...

Divergențe în NATO, în relația cu Rusia. Unii membri nu vor să lupte

Încep să apară divergențe în NATO, în relația dintre această alianță și Rusia. Unii membri NATO ezită să ia parte la un conflict cu Rusia.

Prima țară care afișează o asemenea poziție echivocă este Croația. Președintele țării, Zoran Milanović, a făcut o declarație controversată. El a anunțat, marți, că Croația își va retrage trupele din alte țări est – europene, dacă NATO va ajunge la un conflict deschis cu Rusia.

“Croația nu va trimite niciun soldat în cazul unei escaladări a conflictului. Dimpotrivă, va rechema toate unitățile, până la ultimul soldat croat”, a anunțat președintele Zoran Milanović, citat de site-ul Politico. El a mai susținut că actualele tensiuni, legate de Ucraina, se află „în holul Rusiei” și că alte țări trebuie să respecte „interesele de securitate” ale Rusiei.

În replică, ministrul de Externe, Gordan Grlić-Radman, a declarat că șeful statului a vorbit în nume propriu. Ministrul de Externe a subliniat că Croația rămâne „un membru loial al NATO”.

Divergențe în NATO cu privire la modalitatea în care poate fi susținută Ucraina

Croația a avut într-adevăr un detașament militar în Polonia. Dar acesta a fost retras acum câteva zile, înainte de declarația controversată a președintelui Milanović. În Polonia, militarii croați au făcut parte dintr-un grup de luptă denumit Battle Group Poland, condus de Statele Unite. Oficial, ei s-au retras din Polonia la 21 ianuarie 2022.

Teoretic, în Polonia ar fi urmat să fie trimis un alt detașament de militari croați. Ar fi vorba de un detașament de artilerie dotat cu vehicule blindate Panzerhaubitze 2000.

Șeful statului croat este un politician social – democrat. În schimb, guvernul de la Zagreb este de centru dreapta. Această situație ar putea explica contradicțiile în declarații ale oficialilor croați.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministerul Finanţelor anunţă că a îndeplinit toate jaloanele şi ţintele asumate prin PNRR de până acum

Ministerul Finanţelor continuă implementarea reformelor şi investiţiilor asumate prin Componenta 8 "Reforma fiscalã şi reforma sistemului de pensii", cu un buget de 371,8 milioane...

Undă verde pentru intrarea Croației în Schengen

Consiliul Uniunii Europene a solicitat avizul Parlamentului European cu privire la proiectul de decizie a Consiliului privind aplicarea integrală a setului de norme (acquis)...

42 de licee cu 0% promovare la Bac

A fost înregistrată cea mai mare rată de promovare a examenului național de bacalaureat din ultimii zece ani, dar totuși sunt 42 de licee...
Ultima oră
Pe aceeași temă