21.4 C
București
joi, 6 octómbrie 2022
AcasăEconomieJP Morgan, avertisment care dă fiori: prețul petrolului ar ajunge la 380...

JP Morgan, avertisment care dă fiori: prețul petrolului ar ajunge la 380 de dolari pe baril

Prețul mondial al petrolului ar putea ajunge la o valoare „stratosferică” de 380 de dolari pe baril, dacă sancţiunile americane şi europene vor determina Rusia să aplice reduceri de retorsiune la producţia de ţiţei, au avertizat analiştii de la JPMorgan Chase & Co, scrie Bloomberg.

Grupul celor şapte naţiuni elaborează un mecanism complicat de plafonare a preţului obţinut de petrolul rusesc, în încercarea de a strânge şuruburile asupra maşinăriei de război a lui Vladimir Putin în Ucraina.

Însă, având în vedere poziţia fiscală robustă a Moscovei, naţiunea îşi poate permite să reducă producţia zilnică de ţiţei cu 5 milioane de barili fără a afecta excesiv economia, scriu analiştii JPMorgan, inclusiv Natasha Kaneva, într-o notă adresată clienţilor.

Prețul petrolului ar atinge 380 dolari de baril dacă livrările zilnice s-ar reduce cu 5 milioane de barili

Pentru o mare parte din restul lumii, însă, rezultatele ar putea fi dezastruoase. O reducere de 3 milioane de barili a livrărilor zilnice ar împinge preţul de referinţă al ţiţeiului de la Londra la 190 de dolari, în timp ce cel mai rău scenariu, de 5 milioane, ar putea însemna un ţiţei „stratosferic” de 380 de dolari, au scris analiştii, potrivit spotmedia.ro.

„Riscul cel mai evident şi probabil în cazul unui plafon de preţ este că Rusia ar putea alege să nu participe şi, în schimb, să se răzbune prin reducerea exporturilor”, au scris analiştii.

„Este probabil că guvernul ar putea riposta prin reducerea producţiei ca o modalitate de a provoca durere Occidentului. Stricarea pieţei globale a petrolului este de partea Rusiei”, mai spun aceștia.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:01:06

Sydney înregistrează cel mai ploios an, dar ia măsuri de prevenție pentru inundații

Autoritățile s-au pregătit pentru inundații majore în estul Australiei joi (6 octombrie), după ce Sydney a înregistrat cel mai ploios an din ultimii 164...

Ciolacu, despre impozitele pe locuințe: trebuie să existe o diferențiere în funcție de zonă

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că decizia privind stabilirea impozitelor pe proprietăţi a fost descentralizată către autorităţile locale, menţionând că trebuie să existe...
00:00:32

Un iraniano-american condamnat la Teheran timp de șase ani ajunge în Oman

Baquer Namazi, un cetățean iraniano-american în vârstă de 85 de ani care a fost condamnat și închis de regimul de la Teheran sub acuzații...
Ultima oră
Pe aceeași temă