27.1 C
Bucharest
Wednesday, 20 September 2023
HomeSănătateVIDEO: Un pacient thailandez bolnav de cancer salută legalizarea canabisului

VIDEO: Un pacient thailandez bolnav de cancer salută legalizarea canabisului

Borcanele de sticlă cu canabis uscat depozitate în dulap sunt o priveliște reconfortantă pentru Jiratti Kuttanam, care se luptă cu un cancer de sân în stadiul patru.

“Bee”, așa cum este cunoscută, este una dintre thailandezele care salută din toată inima decizia guvernului de a scoate canabisul de pe lista stupefiantelor. Ea a fost o fumătoare de marijuana în scop recreativ, dar acum prepară canabis în infuzie și folosește ulei de canabis de trei ani pentru a face față durerii și anxietății cauzate de cancer.

Este, de asemenea, eficient pentru a face față oboselii, insomniei, vărsăturilor și pierderii poftei de mâncare în urma chimioterapiei pe care a început-o în ianuarie, deoarece efectele secundare sunt mai blânde decât cele ale medicamentelor din comerț, spune femeia de 42 de ani.

Thailanda, care are o tradiție în a folosi canabisul pentru ameliorarea durerii și a oboselii, a autorizat utilizarea în scop medicinal în 2018. Este acum prima țară asiatică care legalizează cultivarea marijuanei și consumul acesteia în alimente și băuturi, iar acest lucru înseamnă că oameni precum Bee pot obține provizii constante și de bună calitate la un preț mai mic.

Înainte, găsirea canabisului era uneori hazardată.

“Uneori, pierzi banii în favoarea dealerului, pentru că, uneori, poliția ar fi putut să-i prindă pe drum. Acum, nu mai trebuie să pierzi bani. Uneori, oamenii te înșelau și pentru că nu știi nimic despre canabis”, spune Bee.

Bee a declarat că înainte se simțea ca un “șoarece de laborator”, deoarece nu era sigură de puterea canabisului pe care îl obținea și cum să își adapteze doza pentru ea însăși, deoarece aceasta diferă de la o persoană la alta.

De asemenea, era costisitor să cumpere muguri de canabis de import puțin mai fiabili, care puteau costa până la 700 de baht (20 de dolari) înainte de reformă. În prezent, prețurile sunt de aproximativ 350 baht (10 dolari) pe gram, potrivit lui Bee.

Legiuitorii thailandezi dezbat în continuare un proiect de lege privind reglementarea canabisului, ceea ce înseamnă că există încă confuzie cu privire la modul în care acesta poate fi utilizat în mod legal. Un proiect de lege își croiește drum prin parlament, dar este la câteva luni distanță de a deveni lege. După dezincriminare, guvernul central a emis reguli fragmentate pentru a încerca să facă ordine în ceea ce privește consumul de canabis.

“Ai nevoie de educație, trebuie să studiezi cum să îl folosești, în mod corect. Altfel, poate fi dureros, dar și periculos”, spune Bee.

Totuși, fumatul de marijuana în public poate încălca legile privind sănătatea, iar posesia și vânzarea de extracte de canabis care conțin mai mult de 0,2% din ingredientul său psihoactiv, tetrahidrocannabinol (THC), nu este, de asemenea, permisă. Printre alte restricții se numără și interzicerea acestuia în școli. Comercianții cu amănuntul sunt acum obligați să furnizeze informații clare privind utilizarea canabisului în alimente și băuturi.

Thailanda a declarat anterior că speră ca legalizarea cultivării marijuanei și a consumului acesteia în alimente și băuturi să ajute sectoarele agriculturii și cercetării medicale din economie.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Războiul din Ucraina i-a pus pe fugă pe turiștii români din Deltă. Cei care au afaceri acolo vor compensații de la guvern

Preşedintele Asociaţiei Patronale în Turismul din Delta Dunării (APTDD), Daniel Iluşcă, a început consultările cu membrii organizaţiei pentru a solicita Guvernului compensaţii pentru...

Război în Ucraina – Ziua 574

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel puternic liderilor mondiali prezenți la Adunarea Generală a ONU, cerându-le să rămână solidari în fața...

FC Barcelona a dat scorul serii în grupele Ligii Campionilor: 5-0 cu Antwerp

FC Barcelona a realizat scorul primei zile a noului sezon în grupele Ligii Campionilor la fotbal, 5-0 cu Antwerp, marţi seara, pe Stadionul Olimpic...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies