21.4 C
București
joi, 6 octómbrie 2022
AcasăSocialEducație42 de licee cu 0% promovare la Bac

42 de licee cu 0% promovare la Bac

A fost înregistrată cea mai mare rată de promovare a examenului național de bacalaureat din ultimii zece ani, dar totuși sunt 42 de licee în care niciun candidat nu a reușit să obțină media minimă de 6.

Nu mai puțin de 42 de licee din țară au 0% la rata de promovare la examenul național de bacalaureat, înainte de soluționarea contestațiilor.

Dintre acestea, patru licee se află doar în județul Maramureș, câte trei sunt în Sălaj și Constanța, iar câte două, în Alba, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Ialomița și Tulcea.

Sunt însă și peste 30 de licee în care toți candidații înscriși au promovat examenul de bacalaureat.

Dintre acestea, șase sunt din Cluj, câte patru din Iași și Bihor, câte două din Bacău, Gorj, Prahova și Suceava.

Cea mai mare rată de promovare a deceniului

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației (ME), remis cotidianului național “România liberă”, în această sesiune a examenului maturității au promovat cu 2.928 de candidați mai mult decât anul trecut, deși numărul celor înscriși a fost mai mic cu 7.211 – comparativ cu 2021, rezultând o rată cumulată de promovare (înainte de contestații) de 73,3%, superioară cu 5,5% față de aceeași etapă de afișare din sesiunea iunie-iulie a anului trecut: 67,8%).

În același timp, este cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani (înainte de contestații).

Pentru promoția curentă, rata de promovare este 78,3%, iar pentru promoțiile anterioare, 32,1%.

Au promovat 89.054 de candidați, dintr-un total de 121.470 de candidați prezenți (108.450 de candidați prezenți provin din promoția curentă, respectiv 13.020 de candidați prezenți din promoțiile anterioare).

162 de candidați au încheiat probele scrise cu media 10.

Pe discipline de examen, situația candidaților cu note de 10 este următoarea:

•     Limba și literatura română: lucrările a 1.116 candidați au fost notate cu 10

•     Limba și literatura maternă: lucrările a 170 de candidați au fost notate cu 10

•     Proba obligatorie a profilului (Matematică – 3.336 / Istorie – 2.852)

•     Proba la alegere a profilului și a specializării: 5.761 (cele mai multe note de 10 au fost obținute la biologie: 1.701).

Cele mai ridicate rate de promovare au fost înregistrate în Cluj – 85,1%, Iaşi – 81,7%, Galaţi – 81,6%, Brăila – 81,3%. Bucureşti a avut o rată de promovare de 77,4%.

Judeţele cu cea mai scăzută rată de promovare: Ilfov – 47%, în creştere cu aproape 6% faţă de anul trecut, Giurgiu – 55%, Călăraşi – 53%.

„Toate aceste trei judeţe au număr mic de candidaţi la examenul de Bacalaureat – circa 1.000 de candidaţi. În rural avem o rată de promovare de 69,2%, iar în urban de 82,7%. (…) Îi felicit şi pe cei 162 de candidaţi care au obţinut media zece. În top conduce Bucureştiul cu 30 de note de zece, Prahova – 15, Galaţi şi Vâlcea câte nouă note de zece, Cluj şi Iaşi au câte opt note de zece”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor vor fi afișate pe data de 1 iulie.

Citește și:

Cifrele Evaluării Naționale

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Timișoara va avea autostradă până în capitala Serbiei, Belgrad

Orașul Timișoara va fi conectat cu o autostradă care va ajunge până în capitala Serbiei, Belgrad, iar de acolo spre vestul Europei. Acest proiect este...

Joe Biden a ajuns în Florida pentru a inspecta zonele calamitate de uraganul Ian

Preşedintele Statelor Unite(SUA), Joe Biden, s-a deplasat, miercuri, în statul Florida, observând din elicopter zonele afectate de Uraganul Ian şi anunţând acţiuni coordonate de...

Dominic Fritz vrea să controleze presa locală

În condițiile în care un senator USR se luptă pentru promovarea legii transparenței banilor partidelor, primarul USR Dominic Fritz e prins cu mâța-n sac....
Ultima oră
Pe aceeași temă