Pericol nuclear după un nou atac in Ucraina. Exista riscul eliberării de radiații la centrală de la Zaporojie

Sambata, 06 August 2022, ora 17:43
2881 citiri
Pericol nuclear după un nou atac în Ucraina. Există riscul eliberării de radiații la centrala de la Zaporojie
Centrală Nucleara de la Zaporojie FOTO: Adevărul.ro

Compania ucraineana de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a anunțat sambata, 6 august, ca in urma atacului cu rachete asupra zonei din apropierea centralei de la Zaporojie, exista „un risc serios” privind funcționarea in siguranta a unității, relatează publicația Kyiv Independent.

Potrivit Energoatom, atacurile rusești au dus la oprirea uneia dintre unitățile funcționale si la activarea unei protecții de urgenta a unei alte unități.

„In urma bombardamentelor, stația de azot-oxigen si clădirea auxiliara comuna au fost grav avariate”, a transmis sambata Energoatom.

Compania a atras atenția ca „exista inca riscuri de scurgere de hidrogen si pulverizare radioactiva, iar pericolul de incendiu este, de asemenea, mare”, potrivit Digi 24.

Astfel, in acest moment, centrală de la Zaporojie funcționează cu riscul încălcării standardelor de siguranta impotriva radiațiilor si la incendiu.

In continuare, personalul ucrainean al centralei continua sa lucreze la fata locului pentru a asigură siguranta acesteia, au mai declarat reprezentanții Energoatom, potrivit publicației Ukrainska Pravda.

Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Ucrainei, a catalogat ceea ce se intampla la centrală nucleara Zaporojie drept terorism nuclear din partea Rusiei: „Intreaga industrie nucleara a Federației Ruse ar trebui sa fie sanctionata, iar Rusia însăși ar trebui sa fie pe lista tarilor care sponsorizează terorismul”, a scris oficialul într-un mesaj pe Twitter.

Autoritățile ucrainene au acuzat vineri forțele ruse ca au efectuat trei lovituri in apropierea unui reactor al centralei de la Zaporojie, deși Moscova controlează acest teritoriu de la începutul invaziei.

La rândul ei, armată rusa susține ca in spatele atacurilor se afla forțele ucrainene, care au provocat un incendiu ce a fost stins.

Citește si:
Rușii continuă asaltul în zona centralei de la Zaporojie. Zone rezidențiale au fost bombardate în plină noapte
Rușii continua asaltul in zona centralei de la Zaporojie. Zone rezidențiale au fost bombardate in plina noapte
Rușii au continuat bombardamentele miercuri noaptea, 5 octombrie, asupra zonelor rezidențiale din orașul ucrainean Zaporojie. Loviturile au provocat incendii si au distrus clădiri. Mai...
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică cere explicații Rusiei după dispariția directorului centralei din Zaporojie
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomica cere explicații Rusiei după dispariția directorului centralei din Zaporojie
Agenția Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anunțat sambata ca încearcă sa afle informații despre directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflata sub...