Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

Vezi și forma bază: CANTABIL

  Vezi și:CANTABIL, CANTANDO, MELOS ... Mai multe din DEX...

CANTABILE - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

CANTÁBILE adv., s.n. 1. Adv. (Indică modul de executare a unei bucăți muzicale) În mod clar, expresiv; melodios. 2. S.n. Parte dintr-o lucrare muzicală instrumentală executată în acest mod. - Cuv. it.

Sursa : DEX '98

 

cantábile adv., s. n.

Sursa : ortografic

 

CANTÁBILE adv. muz. În mod clar și expresiv. /Cuv. it.

Sursa : NODEX

 

CANTÁBILE I. adv. (muz.) cantabil. II. s. n. parte dintr-o lucrare instrumentală executată în acest mod. (< it. cantabile)

Sursa : neoficial

 

CANTÁBILE adv. (Muz.; ca indicație de execuție a unei fraze dintr-o bucată instrumentală) Cantabil. // s.n. Parte dintr-o lucrare instrumentală executată în acest mod. [< it., fr. cantabile].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru CANTABILE

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru CANTABILE.

Nicolae Filimon - Ernani. Operă serie în 4 acte

Nicolae Filimon - Ernani. Operă serie în 4 acte Ernani - operă serie în 4 acte. de Nicolae Filimon Poezia de D. Piave, muzica de Maestro Verdi. Muzica acestii opere este una din compozițiunile maestrului Verdi sau, putem zice, singura care a plăcut mai mult publicului nostru și pe care o înțelege mai bine; cauza este că geniul celebrului maestro cînd a creat această delicioasă operă, a fost mai mult inspirat de accentele melodiei decît de acelea ale armoniei. Mai toate ariile au o coloare populară și romantică, o facilitate încîntătoare; nu e într-însa nimic scolastic, nimic profund, nimic din acele dificultăți surprinzătoare, tot e frumos, tot e suav, chiar masele armonice de la cor, orchestru, sunt compuse din cele mai dulci accente, din cele mai înțelese acorduri, și putem zice că această muzică a contribuit prea mult la întinderea famei muzicale a celebrului maestro, precum și la dezvoltarea gustului muzical al publicului. Primadona Geanfredi, afară de vreo cîteva tonuri acute și care au făcut o impresiune neplăcută, a interpretat destul de bine partea muzicală a rolului donii Elvirii, deși pentru perfecta esecutare a ...

 

Nicolae Filimon - Schiță biografică asupra maestrului Bellini și a operilor sale

Nicolae Filimon - Schiţă biografică asupra maestrului Bellini şi a operilor sale Schiță biografică asupra maestrului Bellini și a operilor sale de Nicolae Filimon Articol publicat în Naționalul , I (1858), nr. 39, 24 aprilie, p. 149—150, sub semnătura N. Filimon Sicilia, acest locaș al soarelui, insulă a ciclopilor, teatrul celor mai poetice aventure mitologice, patria Ceresei și a lui Triptolem, delicioasa grădină a Italiei, care făcu pe frumoasa Venere a-i da preferință mai mult decît încîntătoarelor dumbrăvi de cedri și chiparisi din insulele Cnido și Cipro; patria primitivă a literelor și a belelor-arte, pămînt proverbial pentru eroismul și abnegarea fiilor lui, iată în fine țara care dete lumei pe pateticul maestru Bellini, pe inventatorul școalei lirice și compatriotul tiranului Falaris, ce-și avea și el pasiunea sa muzicală, ba chiar școala sa fundată pe o teorie proprie a sa, și care în marele său amor pentru cultura muzicei vocale inventă faimosul taur de aramă pe care, după ce-l ardea binișor, adică pînă se făcea roșu, apoi băga într-însul cîte un amator de muzică, care abia intrat în ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru CANTABILE

 Rezultatele 1 - 4 din aproximativ 4 pentru CANTABILE.

CANTABIL

CANTÁBIL , - Ă , cantabili , - e , adj . ( Livr . ) Care ( se ) poate cânta ;

 

CANTANDO

CANTÁNDO adv . ( Muz . ) Cantabile . - Cuv .

 

MELOS

... MÉLOS s . n . 1. Melodie , cântec ; p . ext . muzică . 2. Aspectul cantabil