Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:CAȘERAT, CATARAMĂ, CHAMOIS, CONFECȚIONER, CONFECȚIUNE, COPCĂ, LASTEX, NEȘIFONABIL, OVERLOCK, POSTAV ... Mai multe din DEX...

CONFECȚIE - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

CONFÉCȚIE, confecții, s.f. 1. Obiect de îmbrăcăminte fabricat și livrat în serie sau în masă. 2. Confecționare. [Var.: confecțiúne s.f.] - Din fr. confection, lat. confectio, -onis.

Sursa : DEX '98

 

CONFÉCȚIE s. v. confecționare.

Sursa : sinonime

 

CONFÉCȚIE s. f. 1. obiect de îmbrăcăminte de gata, fabricat în serie. 2. confecționare. (< fr. confection, lat. confectio)

Sursa : neoficial

 

confécție s. f. (sil. -ți-e), art. confécția (sil. -ți-a), g.-d. art. confécției; pl. confécții, art. confécțiile (sil. -ți-i-)

Sursa : ortografic

 

CONFÉCȚI//E \~i f. Articol vestimentar confecționat în serie după un anumit model. [Art. confecția; G.-D. confecției; Sil. -ți-e] /confection, lat. confectio, \~onis

Sursa : NODEX

 

CONFÉCȚIE s.f. 1. Obiect de îmbrăcăminte de gata, fabricat în serie. 2. Confecționare. [Gen. -iei, var. confecțiune s.f. / cf. fr. confection].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru CONFECȚIE

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru CONFECȚIE.

Paul Zarifopol - Alecsandri (Zarifopol)

Paul Zarifopol - Alecsandri (Zarifopol) Alecsandri de Paul Zarifopol Cu generația lui Alecsandri, occidentalizarea societății și a literaturii românești se modifică: tineretul moldovean, cultivat în Apus, începe a critica însăși influența aceasta apuseană. Îl cuprinsese grija de a nu fi decât imitator. E preocupat de a se emancipa de Apus, cum se emancipase de Orient; și bucuros ar fi adoptat formula naționalistă din timpurile noastre: prin noi înșine! Alecu Russo, unul dintre prietenii de aproape ai lui Alecsandri și insuflător de idei al acestuia, formulează precis simptomul nou ce caracteriza tinerimea intelectuală de la 1848. El zice: oamenii de astăzi uită că nu au avut tinerețe. În ziua răsăririi lor, pe la 1835, cel mai tânăr din ei era mai bătrân încă decât cel mai bătrân din bătrâni. Într-un curs de 20 de ani, mai mult a trăit Moldova decât în cele de pe urmă două veacuri. Întâmplările lumii de primprejur mureau la granița țării; vălmășagul veacului îi găsea și-i lăsa liniștiți. Ei au deschis ochii într-un leagăn moale de obiceiuri orientale; noi am răsărit în larma ideilor nouă ochii și gândul părinților se îndreptă la Răsărit, ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru CONFECȚIE

 Rezultatele 1 - 10 din aproximativ 15 pentru CONFECȚIE.

CAȘERAT

CAȘERÁT , - Ă , cașerați , - te , s . n . , adj . 1. S . n . ( Tipogr . ) Lipirea unui strat de hârtie , a unui celuloid etc . pe un carton pentru a - i da aspect mai frumos . 2. Adj . ( Despre confecții ) Cu un strat de spumă poliuretanică fixat între tricot și căptușeală . - După fr .

 

CATARAMĂ

CATARÁMĂ , catarame , s . f . Piesă din metal , os , material plastic etc . , cu care se încheie o cingătoare , o curea etc . sau care este folosită ca obiect decorativ la

 

CHAMOIS

CHAMOIS s . n . Piele de căprioară , de cerb , de miel sau de oaie , tăbăcită printr - un procedeu special și folosită pentru unele confecții , pentru spălatul obiectelor metalice și ca filtru de benzină . [ Pr . : șamuá ] - Cuv .

 

CONFECȚIONER

CONFECȚIONÉR , - Ă , confecționeri , - e , s . m . și f . Muncitor care lucrează confecții . [ Pr . : - ți -

 

CONFECȚIUNE

... CONFECȚIÚNE s . f . v . confecție

 

COPCĂ

COPCĂ ^2 , copci , s . f . 1. Gaură , spărtură făcută în gheața unui râu , a unei bălți etc . pentru pescuit sau pentru scos apă . 2. Gaură făcută într - o șiră de paie , în care se ține uneori pleava . 3. Scobitură , groapă făcută în pământ , în piatră etc . 4. ( Reg . ) Săritură pe care o fac animalele când fug repede . CÓPCĂ^1 , copci , s . f . 1. Sistem format din două piese metalice ( un cârlig și un inel ) , folosit pentru prinderea a două părți ale unei confecții . 2. Agrafă pentru învelitori în construcție . 3. Proeminență în formă de limbă a unei piese plate , care intră în orificiul unei alte piese plate , realizând îmbinarea prin încopciere . [ Var . : ( reg . ) cópcie s .

 

LASTEX

LÁSTEX , lastexuri , s . n . Fir de cauciuc , de obicei îmbrăcat în fibre textile , care se folosește în industria confecțiilor ; p . ext . țesătură , obiect de îmbrăcăminte care cuprinde asemenea

 

NEȘIFONABIL

NEȘIFONÁBIL , - Ă , neșifonabili , - e , adj . ( Despre țesături , confecții ) Care nu se șifonează ( ușor ) . - Ne - +

 

OVERLOCK

ÓVERLOCK s . n . Mașină de cusut folosită în industria confecțiilor de tricot pentru asamblare și tivire . [ Pr . : óvărloc ] - Cuv .

 

POSTAV

POSTÁV , postavuri , ( 2 ) s . n . 1. Țesătură de lână groasă , adesea păroasă , din care se confecționează îmbrăcăminte , pături etc . 2. ( La pl . ) Diferite sortimente de postav ( 1 ) sau de confecții de postav . [ Pl . și :

 

Au fost afişate doar primele 10 de rezultate. Mai multe rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române...