Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:TEICUȚĂ, HĂDĂRAG, TEUCĂ, TITIREZ ... Mai multe din DEX...

TEICĂ - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

TÉICĂ, teici, s.f. 1. Cutie mobilă (de lemn) în care cad grăunțele din coșul morii înainte de a trece între pietre. 2. Jgheab din care beau sau mănâncă vitele și păsările. 3. (Reg.) Mic vas de lemn legat de o prăjină, cu care se scoate apă dintr-un puț. [Var.: téucă s.f.] - Et. nec.

Sursa : DEX '98

 

TÉICĂ s. v. adăpătoare, jgheab, mătușă, tanti, troacă, uluc.

Sursa : sinonime

 

TÉICĂ s. (TEHN.) (pop.) scuturătoare, (reg.) copăiță, covățică, pârpăriță, postăviță, scafă, scoculeț, tigăiță, titirez, (prin Olt.) tigaie. (\~ la coșul morii.)

Sursa : sinonime

 

teícă s. f., g.-d. art. teícii; pl. téici

Sursa : ortografic

 

TÉI// \~ci f. 1) Vas mobil de lemn, în care cad grăunțele din coșul morii și de unde trec între pietre. 2) Vas în formă de jgheab din care beau sau mănâncă animalele; treucă; troacă. 3) reg. Căldare din doage, prinsă la o prăjină pentru a scoate apă din fântână. [Sil. tei-] /Orig. nec.

Sursa : NODEX

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru TEICĂ

 Rezultatele 1 - 5 din aproximativ 5 pentru TEICĂ.

TEICUȚĂ

... TEICÚȚĂ , teicuțe , s . f . Diminutiv al lui teică . - Teică

 

HĂDĂRAG

HĂDĂRÁG , hădăragi , s . m . ( Reg . ) 1. Lemnul gros și mobil al îmblăciului cu care se bat cerealele . 2. Piesă de lemn sprijinită pe piatra de moară , care scutură teica , lăsând să cadă boabele din coșul morii ; hădărău . 3. Fiecare dintre lemnele de care trag pescarii la năvod . 4. Mânerul de lemn cu care se învârtește râșnița . [ Var . : hadarág s .

 

TEUCĂ

... TÉUCĂ s . f . v . teică

 

TITIREZ

TITIRÉZ , titirezi , s . m . 1. Partea inferioară , de formă conică , a fusului de tors , care , prin greutatea sa , face ca fusul să se învârtească mai ușor și uniform . 2. Jucărie mică făcută din lemn , din os , din metal etc . , în formă de con și cu un vârf ascuțit , care se poate roti pe o suprafață plană ; sfârlează . 3. Bățul de sub coșul morii , care lovește teica pentru a face să treacă grăunțele între pietrele morii ; hădărag . [ Pl . și : ( n . ) titirezuri ] - Et .