Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:ȘUTA ... Mai multe din DEX...

ȘUT - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

ȘUT^1, șuturi, s.n. Durata zilei de lucru a unei echipe de muncitori într-o mină; schimb; normă a unui miner în timpul unui schimb. - Din germ. Schicht.

Sursa : DEX '98

 

ȘUT^2, șuturi, Lovitură (puternică) dată cu piciorul, cu mâna, cu capul sau cu un instrument special în minge, la anumite jocuri sportive. - Din fr., engl. shoot.

Sursa : DEX '98

 

ȘUT^3, -Ă adj. v. ciut.

Sursa : DEX '98

 

ȘUT s. (MIN.) schimb.

Sursa : sinonime

 

ȘUT s. v. hoț, menghină, pungaș.

Sursa : sinonime

 

șut (miner., sport) s. n., pl. șúturi

Sursa : ortografic

 

Șut^1 \~uri n. Durata zilei de lucru a unei echipe de mineri. / Schicht

Sursa : NODEX

 

ȘUT^2 \~uri n. (în unele jocuri sportive) Lovire puternică a mingii sau a pucului cu scopul de a înscrie un punct. \~ cu capul. \~ în poartă. /shoot

Sursa : NODEX

 

ȘUT s.n. 1. Lovitură foarte puternică dată cu piciorul (sau cu mâna) în minge la fotbal, la rugbi etc. * Șut de penalitate = lovitură acordată în jocul de hochei pe gheață împotriva echipei care a săvârșit o anumită infracțiune. 2. Lucrul executat de un miner într-o zi în mină. ** Timpul cât lucrează o echipă de mineri de când intră și până iese din mină; schimb. [< engl. shoot].

Sursa : neologisme

 

șut^2, șúturi, s.n. (reg.) 1. menghină. 2. scaun folosit de dulgheri pentru a ciopli lemnul cu ajutorul cuțitoaiei.

Sursa : arhaisme

 

șut^3, șúturi, s.n. (reg.) 1. deschizătură în acoperișul unei case, care permite luminarea și aerisirea podului sau prin care iese fumul. 2. capătul crestat al stâlpilor unei case țărănești.

Sursa : arhaisme

 

șut^4, -ă, (reg.) 1. (despre mâncăruri) picant. 2. (despre capre) fără un corn.

Sursa : arhaisme

 

ȘUT^1 s. n. durata zilei de muncă în mină, schimb; normă a unui miner într-un schimb. (< germ. Schicht)

Sursa : neoficial

 

ȘUT^2 s. n. lovitură foarte puternică dată cu piciorul (cu mâna, cu capul sau cu un instrument special) la diferite jocuri sportive. o ~ de penalitate = lovitură de pedeapsă la hochei pe gheață. (< fr., engl. shoot)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru ȘUT

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru ȘUT.

Mihai Eminescu - Moartea lui Ioan Vestimie

Mihai Eminescu - Moartea lui Ioan Vestimie Moartea lui Ioan Vestimie de Mihai Eminescu 1. Ioan Vestimie nici nu era predispus să fie vrun om mare, nici pretindea să fie. Se poate însă că era mai lipsit de invidie decât alții, că recunoștea cu multă ușurință meritele altora și nemeritele sale, din care cauză lumea-i zicea că e un spirit observator, deși nu știm ca fineța de observațiune și reumatismul unit cu bătaie de inimă să fi stat vrodată în legătură. Avem cu toate acestea să ajungem la halul moral în care justiția pur și simplu a vederii să treacă drept spirit de observație... dar nu e vorba de asta. Vorba e d[e] Ioan al nostru, care-n toate zilele își urma regulat drumul de la căsuța lui la cancelarie, de la cancelarie la o cafenea din colț, unde citea jurnale ilustrate, de-acolo la birt, de la birt acasă, fără ca în această circulațiune a mersului său să se 'ntâmple vro întrerupere sau iregularitate, pe când, din contra, în pulsațiunea și în bătăile inimei sale se 'ntâmplau foarte des iregularități . Fie cauza aceasta, fie altele la mijloc, dar de la [o] vreme încoace ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru ȘUT

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru ȘUT.

ȘUTA

... puternic ) mingea cu piciorul , cu mâna , cu capul sau cu un instrument ( la unele jocuri sportive ) ; a da , a trage un șut