Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

 

Cuvânt

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru AFUMAT

 Rezultatele 11 - 20 din aproximativ 23 pentru AFUMAT.

CĂDELNIȚA

CĂDELNIȚÁ , cădelnițez , vb . I . Intranz . A mișca ( într - o parte și într - alta ) cădelnița , afumând cu tămâie ; a

 

CEAFĂ

CEÁFĂ , cefe , s . f . 1. Partea de dinapoi a gâtului sau , p . ext . , a capului . 2. Specialitate de carne de porc din regiunea cefei ( 1 ) , afumată sau

 

HORȘAF

HORȘÁF , horșafuri , s . n . ( Reg . ) Ciorbă de prune afumate sau de vișine ; un fel de compot cu multă

 

KAIZER

KÁIZER^2 s . n . Piept de porc fiert și afumat . [ Pr . : kai - zăr ] KÁIZER^1 , kaizeri , s . m . Denumire dată împăraților " Sfântului imperiu roman de națiune germană " și apoi împăraților Germaniei ; persoană care purta acest titlu . [ Scris și : kaiser . - Pr . : kai -

 

LICURIN

LICURÍN , licurini , s . m . Varietate de chefal afumat . [ Var . : licorín s . m . ] - Et .

 

LOJNIȚĂ

LÓJNIȚĂ , lojnițe , s . f . ( Reg . ) Leasă de nuiele pe care se usucă sau se afumă fructele , cașul etc . ; cuptor ( sau groapă ) peste care se pune această leasă . [ Var . : lóșniță , lózniță s .

 

PARIZER

PARÍZER , s . n . Sortiment de mezel proaspăt preparat din carne tocată de vită ( mai ales plămâni ) și din slănină tocată , afumate la cald și apoi

 

PASTRAMĂ

PASTRÁMĂ , păstrămuri , s . f . Carne ( de oaie , de capră , de porc , de gâscă etc . ) sărată , afumată , uscată și ( puternic ) condimentată , care servește ca

 

POLONEZ

POLONÉZ , - Ă , polonezi , - e , subst . , adj . 1. S . m . și f . Persoană care face parte din populația de bază a Poloniei sau este originară de acolo ; polon ( 1 ) . 2. Adj . Care aparține Poloniei sau populației ei , privitor la Polonia sau la populația ei , originar din Polonia ; ca al polonezilor ( 1 ) ; polon ( 2 ) . 3. S . f . Dans de origine poloneză ( 2 ) , în tempo moderat și în măsura de 3 / 4 , cu ritm viguros și cu caracter maiestuos , solemn , asemănător marșului ; melodie după care se execută acest dans . 4. S . m . Mezel din carne de vită și de porc , afumat la cald și apoi fiert ; ( fam . )

 

SALAM

SALÁM , salamuri , s . n . Un fel de cârnat ( mai gros ) făcut din carne tocată de vită sau de porc , de obicei afumat și uscat ( pentru a se putea

 

SLĂNINĂ

SLĂNÍNĂ , slănini , s . f . Strat de grăsime între pielea și carnea porcului ; parte , bucată din această grăsime , conservată și preparată ca aliment ( cu adaos de sare ori de boia sau afumată ) sau care se topește , devenind untură . [ Pl . și :

 

<<< Anterioarele      Următoarele >>>