Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

 

Cuvânt

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru CULINAR

 Rezultatele 21 - 30 din aproximativ 31 pentru CULINAR.

PIURE

... PIURÉ , piureuri , s . n . Preparat culinar

 

SALATĂ

... legumicolă erbacee din familia compozeelor , cu frunze mari și rotunde , comestibile ( Lactuca sativa ) ; p . gener . nume dat unor plante erbacee cu frunze comestibile . 2. Preparat culinar

 

SARMA

... SARMÁ , sarmale , s . f . Preparat culinar din carne tocată ( amestecată cu orez și cu alte ingrediente ) învelită în foaie de varză , de viță etc . în forma unor rulouri . [ Var . : sarmálă s ...

 

SCORDOLEA

... SCORDOLEÁ s . f . Preparat culinar

 

SEMIPREPARAT

... SEMIPREPARÁT , semipreparate , s . n . Produs culinar

 

SOS

... SOS ^1 , sosuri , s . n . Preparat culinar

 

STINGE

STINGE , sting , vb . III . 1. Tranz . A face să nu mai ardă , a opri din ardere focul sau obiectele care ard . 2. Tranz și refl . A face să nu mai lumineze , să nu mai radieze etc . sau a înceta să lumineze , să radieze . 3. Refl . și tranz . A slăbi în intensitate ; a se auzi sau a face să se audă tot mai puțin sau deloc . 4. Refl . A înceta din viață ; a muri . 5. Tranz . A șterge de pe fața pământului ; a distruge , a nimici . 6. Tranz . A pune capăt unei obligații , unei acțiuni penale , unui împrumut , unui privilegiu . 7. Tranz . A turna apă ( sau alt lichid ) peste anumite preparate culinare încinse ( lăsând în continuare preparatul la

 

SUFLEU

... SUFLÉU , sufleuri , s . n . Preparat culinar

 

TĂIA

TĂIÁ , tai , vb . I . I. 1. Tranz . A despărți , a separa ceva în bucăți cu ajutorul unui obiect tăios sau prin diferite procedee fizice și chimice ; a diviza , a scinda , a despica , a fragmenta , a îmbucătăți . 2. Tranz . A despica , a spinteca , a trece prin . . . 3. Tranz . A suprima ( un text sau o parte din el ) . 4. Tranz . A lăsa urme în profunzime , a brăzda ; a executa ( prin așchiere ) adâncituri sau proeminențe pe suprafața unui obiect . 5. Tranz . ( Rar ) A croi un obiect de îmbrăcăminte . 6. Tranz . ( Înv . ) A fabrica bani , a bate monedă . 7. Tranz . ( Despre drumuri , râuri etc . ) A străbate ; a traversa . 8. Refl . recipr . A se întretăia . 9. Refl . ( Despre țesături ) A se destrăma , a se rupe în direcția firului țesut sau la îndoituri . 10. Refl . ( Despre lapte ) A se coagula , a se brânzi ( fiind alterat ) ; ( despre anumite preparate culinare ) a căpăta aspect de lapte brânzit ...

 

UMPLE

... apăsat ( de un sentiment , de o senzație ) . 3. Tranz . A introduce într - un înveliș de aluat , de carne , de legume etc . un preparat culinar , pentru a pregăti anumite mâncăruri . 4. Tranz . A răspândi un miros într - un anumit spațiu . 5. Tranz . A ocupa ...

 

ZACUSCĂ

... ZACÚSCĂ , zacuște , s . f . Gustare , aperitiv : spec . preparat culinar

 

<<< Anterioarele