Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

 

Cuvânt

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru FERMENTARE

 Rezultatele 11 - 20 din aproximativ 23 pentru FERMENTARE.

COVĂSEALĂ

COVĂSEÁLĂ , covăseli , s . f . ( Pop . ) Lapte prins sau covăsit , întrebuințat drept cuib pentru fermentarea laptelui dulce . - Covăsi + suf . -

 

CVAS

... CVAS , cvasuri , s . n . Băutură răcoritoare , cu gust acrișor , obișnuită la ruși , preparată prin fermentare

 

DECUVAJ

... DECUVÁJ , decuvaje , s . n . Tragere a vinului , după fermentare

 

DOSPIRE

... DOSPÍRE , dospiri , s . f . Acțiunea de a dospi ; creștere ; fermentare

 

FERMENTAȚIE

... FERMENTÁȚIE , fermentații , s . f . Proces de transformare , de descompunere , de alterare a substanțelor organice sub acțiunea fermenților produși de microorganisme ; fermentare

 

IAURT

... n . Produs lactat cu un gust acid plăcut și cu aromă specifică , preparat din lapte de vacă , de oaie , de bivoliță sau de capră , prin fermentare

 

MURA

... pentru a le face să se acrească și să se conserve . 2. A conserva nutrețurile în stare suculentă printr - un proces de fermentare . 3. A muia în apă plantele textile ( în cursul procesului de prelucrare ) ; apune la topit . 4. Fig . A uda tare , până ...

 

MURAT

... te , adj . 1. ( Despre unele legume ) Fermentat , acrit ( într - o soluție de oțet sau în saramură ) . 2. ( Despre plante furajere ) Conservat printr - un proces de fermentare

 

OȚET

OȚÉT s . n . Lichid cu gust acru , obținut prin fermentarea acetică a vinului , a berii etc . sau prin diluarea cu apă a acidului acetic concentrat , întrebuințat în alimentație drept condiment sau

 

PLĂMĂDEALĂ

PLĂMĂDEÁLĂ , plămădeli , s . f . Amestec de făină , apă și drojdie , folosit la fermentarea aluatului ; bucată de aluat dospit , folosit în loc de drojdie la prepararea pâinii ; plămadă . - Plămădi + suf . -

 

ROM

ROM ^1 , ( 2 ) romuri , s . n . 1. Băutură alcoolică tare obținută prin fermentarea ( naturală sau artificială ) și distilarea sucului sau melasei din trestie de zahăr ori din alcool rafinat cu adaos de esențe sintetice și colorat cu caramel . 2. Cantitate de rom ^1 ( 1 ) , care se servește într - un păhărel sau într - un țoi . [ Var . : rum ( reg . ) s . n . ] ROM ^2 , romi , s . m .

 

<<< Anterioarele      Următoarele >>>