Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:LACRIMĂ ... Mai multe din DEX...

PSIHOFIZIC - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

PSIHOFÍZIC, -Ă, psihofizici, -ce, s.f., adj. 1. Curent psihologic care studiază pe cale experimentală raporturile cantitative dintre intensitatea stimulilor fizici și intensitatea stărilor psihice corespunzătoare, dând o formulare matematică concluziilor obținute. 2. Adj. Care aparține psihofizicii (1), privitor la psihofizică. 3. Adj. Care aparține psihicului și fizicului, privitor la psihic și la fizic. - Din germ. Psychophysik, fr. psychophysique.

Sursa : DEX '98

 

psihofízic adj. m. fizic

Sursa : ortografic

 

PSIHOFÍZIC, -Ă adj. Referitor la psihofizică. [< fr. psychophysique].

Sursa : neologisme

 

PSIHOFÍZIC, -Ă I. adj. 1. referitor la psihofizică. 2. care permite psihicului și fizicului. II. s. f. curent psihologic care studiază raporturile dintre fenomenele psihice și fizice pe bază de observație și de experiment. (< fr. psychophysique)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru PSIHOFIZIC

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru PSIHOFIZIC.

Titu Maiorescu - Din experiență

Titu Maiorescu - Din experienţă Din experiență de Titu Maiorescu Publicat în „Almanahul societății academice «România Jună»â€� din Viena (1888) De mult s-a zis, și s-a zis cu drept cuvânt, că lucrurile simple sunt cele mai grele de priceput și de primit; și această veche maximă rămâne din nefericire aplicabilă și în starea actuală a așa-numitei culturi, pe când, din contră, adevărata cultură nu va fi mai bine întemeiată decât în proporția restrângerii acelei maxime, adică atunci când lucrurile simple vor fi din ce în ce mai ușor înțelese și mai îndeobște primite. Confuzia ce domnește ast[...]n atâtea discuții publice și private de cel mai mare interes, confuzia, d. e., în politică, în educația tinerimii, în etică, în relațiile sociale, provine din starea înapoiată în care se află încă toate științele numite „biologice“, îndeosebi psihologia. Nu e vorbă, de învâțat se învață întruna psihologie (sau „știința sufletului“) în școalele publice; ea este chiar introdusă în licee, necum la universități. Dar ceea ce ni se dă aici drept știință este în cea mai mare parte o frazeologie lipsită de folos practic și în multe ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru PSIHOFIZIC

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru PSIHOFIZIC.

LACRIMĂ

LÁCRIMĂ , lacrimi , s . f . 1. Secreție lichidă , incoloră , sărată , alcalină , produsă de glandele lacrimale , care umezește suprafața globilor oculari și care se poate scurge în afară , în urma unor tulburări în starea psihofizică a omului . 2. ( La pl . ) Plâns . Expr . În lacrimi = plângând ( de durere ) . Până la lacrimi = până la cel mai înalt grad de înduioșare , de emoție etc . [ Var . : ( pop . ) lácrămă s .