Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:ȘTUC, LAMBRIU, STUCAT, STUCATURĂ ... Mai multe din DEX...

Forme cu și fără diacritice ale cuvântului STUC: ȘTUC.

 

STUC - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

STUC s.n. 1. Material de construcție format din mortar și ipsos amestecat cu gelatină, clei și (uneori) cu coloranți minerali, care prin uscare și lustruire capătă aspectul marmurei. 2. Material, sub formă de pastă, folosit pentru decorații arhitectonice, care se prepară dintr-un amestec de var stins vechi, praf de marmură și praf de cretă. [Var.: (înv.) ștuc s.n.] - Din it. stucco, germ. Stuck, fr. stuc.

Sursa : DEX '98

 

STUC s. (CONSTR.) (înv.) mermer. (Decorație arhitectonică din \~.)

Sursa : sinonime

 

stuc s. n., pl. stúcuri

Sursa : ortografic

 

STUC \~uri n. Amestec de ipsos cu praf de marmură, clei și substanțe minerale colorante, care, prin uscare și lustruire, capătă aspectul marmurii. /stuc, it. stucco, germ. Stuck

Sursa : NODEX

 

STUC s.n. Mortar de ipsos amestecat cu praf de marmură, clei și diverse substanțe colorante, care prin uscare și lustruire devine asemănător marmurii. [Var. ștuc s.n. / cf. it. stucco, fr. stuc].

Sursa : neologisme

 

STUC s. n. mortar de ipsos cu praf de marmură, clei și diverse substanțe colorante, care prin uscare și lustruire imită marmura. (< it. stucco, germ. Stuck, fr. stuc)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru STUC

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru STUC.

Ion Luca Caragiale - Notițe risipite

Ion Luca Caragiale - Notiţe risipite Notițe risipite de Ion Luca Caragiale Cuprins 1 Exigențe grele 2 Amatorul și artistul 3 Saloanele noastre 4 Solicitudine de stat 5 Ofensă gravă 6 Obligativitatea opiniilor Exigențe grele Sunt trei feluri de produceri intelectuale: unele mai presus, altele mai prejos de orice critică, iar altele la nivelul criticei. Se-nțelege că vorbim nu despre părerile pe cari un autor le emite. Acestea pot fi admisibile sau nu, onorabile sau detestabile, generoase sau infame, puțin importă; e vorba de felul cum ele sunt așternute, de puterea concepției și de înălțarea de spirit a autorului. Vecinic ideile și principiile lui Machiavelli vor fi denunțate de unii ca infame; cât lumea, însă, nu va-ndrăzni cineva să critice opera marelui om ca putere de concepție, ca operă de spirit. În felurite opuscule, în nenumărate cuvântări, mulți mărunței, curtizani ai naivității mulțimii, vor detesta principiile și părerile lui; nici prin gând, însă, nu va cuteza vreunul să-i aprețuiască sau să-i desprețuiască opera ca atare; iar acești curtizani, marii și mărunțeii doritori de a stăpâni, începând cu Frederic cel Mare și isprăvind cu cel din urmă agent electoral de mahala, nu vor ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru STUC

 Rezultatele 1 - 5 din aproximativ 5 pentru STUC.

ȘTUC

... ȘTUC s . n . v . stuc

 

LAMBRIU

... LAMBRÍU , lambriuri , s . n . Îmbrăcăminte de marmură , de lemn sau de stuc

 

STUCAT

... STUCÁT , - Ă , stucați , - te , adj . ( Rar ) Lucrat din stuc

 

STUCATURĂ

... STUCATÚRĂ , stucaturi , s . f . Ornament arhitectonic în relief ( pentru interiorul clădirilor ) executat din stuc