Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:PLEXIGLAS ... Mai multe din DEX...

TREPIDAȚIE - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

TREPIDÁȚIE, trepidații, s.f. Mișcare vibratorie continuă, în general în direcție verticală, cu amplitudine mică și cu frecvență mare, a unui sistem tehnic (mașină, vehicul etc.) în cursul funcționării lui. ** Fig. Agitație, neastâmpăr. - Din fr. trépidation.

Sursa : DEX '98

 

TREPIDÁȚIE s. 1. v. vibrație. 2. v. freamăt.

Sursa : sinonime

 

trepidáție s. f. (sil. -ți-e), art, trepidáția (sil. -ți-a), g.-d. art. trepidáției; pl. trepidáții, art. trepidáțiile (sil. -ți-i-)

Sursa : ortografic

 

TREPIDÁȚI//E \~i f. 1) Vibrație continuă, rapidă și de mică amplitudine, de obicei verticală, a unui sistem tehnic pus în funcție. 2) fig. Agitație mare. [G.-D. trepidației; Sil. -ți-e] /trépidation

Sursa : NODEX

 

TREPIDÁȚIE s.f. Mișcare vibratorie care are loc de jos în sus, produsă în funcționarea unor sisteme tehnice. ** (Fig.) Agitație, neastâmpăr. [Gen. -iei. / cf. fr. trépidation].

Sursa : neologisme

 

TREPIDÁȚIE s. f. 1. vibrație care are loc de jos în sus, produsă în funcționarea unor sisteme tehnice. 2. (fig.) agitație febrilă, neastâmpăr. (< fr. trépidation)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru TREPIDAȚIE

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru TREPIDAȚIE.

Gib Mihăescu - Donna Alba - Volumul I

Gib Mihăescu - Donna Alba - Volumul I Donna Alba de Gib Mihăescu (Volumul I) Volumul II →→ Am pornit cu stângul în lume, ca și în război. La demobilizare, acolo, în dosul magaziilor gării, pe câmpul presărat cu mese și cu soldați beți de fericirea vieții recâștigate, pe toți i-am auzit: "Băgați de seamă, când vă veți vedea cu libretul în mână, să porniți cu dreptul!" Dar eu știu că oricât m-am muncit cu gândul, acum un an, să mișc întâi dreptul, când s-o da semnalul de plecare, spre front, din obișnuință militărească - deși acum nu mai răcneau porunci scurte ca la paradă și nimeni nu se uita cu ce pas o ia omul spre moarte -, am mișcat stângul. Și iată-mă c-am ajuns prin atâtea ploi de foc, cu picioarele și cu mâinile zdravene, cu pieptul neîngăurit, tocmai aici, în această zi sfințită a liberării de orice pericol. Iar astăzi e zi de marți și dacă toți oamenii dimprejurul meu se fac a uita c-au să pornească înapoi pe drumul vieții, cu tot dreptul mișcat întâi, într-o zi atât de nefastă, eu mă simt din cale-afară de ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru TREPIDAȚIE

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru TREPIDAȚIE.

PLEXIGLAS

PLEXIGLÁS s . n . Masă plastică transparentă incasabilă , din care se fac diferite obiecte rezistente la șocuri și la trepidații ; sticlă organică , stiplex , polimetacrilat . [ Acc . și :