Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

 

Cuvânt

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru FRIPT

 Rezultatele 1 - 10 din aproximativ 27 pentru FRIPT.

FRIGE

FRÍGE , frig , vb . III . 1. Tranz . A prepara un aliment ( în special carne sau pește ) prin expunere directă la acțiunea focului ( în frigare , pe grătar etc . ) ; p . ext . a prăji în tigaie . 2. Tranz . și refl . A face să sufere sau a suferi o durere vie , o arsură la atingerea cu focul sau cu un obiect foarte fierbinte ; a ( se ) arde . 3. Intranz . ( Despre corpuri fierbinți ) A iradia căldură mare ; a dogori . 4. Refl . Fig . ( Fam . ) A se păcăli , a se înșela , a rămâne păgubaș . [ Perf . s . fripsei , part .

 

FRIGARE

... FRIGÁRE , frigări , s . f . 1. Vergea de fier sau de lemn ascuțită la un capăt , în care se înfige carnea spre a o frige deasupra jăraticului ^2 ; țiglă . 2. ( Bot . ; la pl . ) Plantă erbacee din familia geraniaceelor , cu tulpina ramificată de la bază și acoperită cu peri lungi și ...

 

NEFRIPT

NEFRÍPT , - Ă , nefripți , - te , adj . Care nu este ( destul de ) fript ; încă crud . - Ne - +

 

ȚIGLĂ

... 2 , țigle , s . f . ( Reg . ) Vergea de lemn sau de metal ascuțită la un capăt , în care se înfige carnea pentru a o frige

 

ARDE

... sau a face să sufere o durere vie , o arsură la atingerea cu focul sau cu un obiect foarte fierbinte ; a ( se ) frige . 2. Tranz . Fig . A da o lovitură . I - a ars o palmă . 3. Intranz . A se înroși tare ( din ...

 

BIFTEC

BÍFTEC , biftecuri , s . n . Felie de carne de vacă friptă la grătar sau în

 

CÂRCĂLI

... CÂRCĂLÍ , cârcălesc , vb . IV . ( Pop . ) 1. Refl . și tranz . A ( se ) frige

 

CÂRCĂLIT

CÂRCĂLÍT , - Ă , cârcăliți , - te , adj . ( Pop . ; despre alimente ) Fript numai pe deasupra ; pârpălit . - V.

 

COAJĂ

COÁJĂ , coji , s . f . 1. Țesut protector extern al rădăcinilor , tulpinilor și ramurilor unor plante ( lemnoase ) ; scoarță . 2. Înveliș , tare și calcaros , al oului . 3. ( Înv . ) Înveliș , tare și calcaros , al unor moluște sau al unor crustacee . 4. Partea exterioară , mai tare , a unor alimente coapte , fripte , dospite etc . 5. Crusta unei răni care începe să se cicatrizeze . 6. Stratul exterior , tare și răcit , al globului pământesc . 7. Strat exterior , superficial , care acoperă un obiect , o piesă ( metalică )

 

FLEICĂ

FLÉICĂ , fleici , s . f . Bucată de carne de pe pântecele bovinelor , care se consumă de obicei friptă la

 

   Următoarele >>>