Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

 

Cuvânt

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru UNTDELEMN

 Rezultatele 1 - 10 din aproximativ 17 pentru UNTDELEMN.

UNTDELEMNIU

... UNTDELEMNÍU , - ÍE , untdelemnii , adj . Care e de culoarea ( galbenă a ) untdelemnului ; gălbui . [ Var . : undelemníu , - íe adj . ] - Untdelemn

 

AMFORĂ

ÁMFORĂ , amfore , s . f . Vas mare de formă ovoidală sau sferică , cu două toarte , în care , în antichitate , se păstra și se transporta vinul , untdelemnul , grânele

 

CHIUP

CHIUP , chiupuri , s . n . ( Reg . ) Vas de lut ars , de mare capacitate , în formă de amforă , întrebuințat pentru păstrarea untdelemnului , a murăturilor

 

MAIONEZĂ

... MAIONÉZĂ , maioneze , s . f . Sos rece , gros , preparat din gălbenuș de ou frecat cu untdelemn

 

MARINA

... MARINÁ , marinez , vb . I . Tranz . A prepara pește , carne etc . cu un sos făcut din untdelemn

 

MARINAT

... MARINÁT , - Ă , marinați , - te , adj . ( Despre pește , carne etc . ) Pregătit sau conservat cu sos de bulion , untdelemn

 

MASLU

MÁSLU , masluri , s . n . Slujbă religioasă creștină care se oficiază pentru un om grav bolnav sau la anumite sărbători bisericești și la care se face ungerea cu mir ; slujbă bisericească de sfințire a untdelemnului pentru mir , oficiată în miercurea dinaintea Paștilor . [ Pl . și :

 

MIR

... MIR ^2 , miruri , s . n . Untdelemn parfumat și sfințit , întrebuințat la săvârșirea unor ritualuri în biserica creștină . MIR ^1 s . n . ( În loc . adj . ) De mir = care nu aparține clerului ; mirean ...

 

OȚETAR

... 1. S . m . ( Înv . ) Persoană care fabrică sau vinde oțet . 2. S . . Mic serviciu de masă alcătuit din sticluțe în care se pun oțet și untdelemn . 3. S . m . Arbore cu frunze compuse , alterne , cu flori galbene - verzui și cu fructe roșii - purpurii , ale cărui frunze și scoarță , bogate în tanin ...

 

PLACHIE

... PLACHÍE , plachii , s . f . 1. Mâncare de pește preparată cu multă ceapă și cu mult untdelemn , rumenită la cuptor . 2. ( Reg . ) Un fel de pilaf preparat din orez sau din păsat , cu carne , cu pește , cu ciuperci sau numai cu grăsime ...

 

   Următoarele >>>