Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

AGLUTINANT - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

AGLUTINÁNT, -Ă, aglutinanți, -te, adj., subst. I. Adj. Care uneşte, lipește, care aglomerează prin alipire, care serveşte la aglutinare. * Limbă aglutinantă = limbă în care raporturile gramaticale se exprimă prin alipirea unor afixe la rădăcina cuvântului. II. 1. S.m. Anticorp în organismul animal care are proprietatea de a coagula bacteriile pătrunse în organism. 2. S.n. Substanță vâscoasă preparată din amidon, dextrină, gumă și albumină, care se adaugă în pasta de imprimat pentru a păstra desenul pe țesătură. - Din fr. agglutinant, lat. agglutinans, -ntis.

Sursa : DEX '98

 

aglutinánt adj. m. (sil. -glu-), pl. aglutinánți; f. sg. aglutinántă, pl. aglutinánte

Sursa : ortografic

 

aglutinánt (anticorp) s. m. (sil. -glu-), pl. aglutinánți

Sursa : ortografic

 

aglutinánt (ind. text.) s. n. (sil. -glu-), pl. aglutinánte

Sursa : ortografic

 

AGLUTINÁN//T^2 \~ți m. Substanță vâscoasă care se adaugă la pasta de imprimat pentru a păstra desenul pe țesătură. / agglutinant, lat. agglutinans, \~ntis

Sursa : NODEX

 

AGLUTINÁN//T^1 \~tă (\~ți, \~te) Care aglutinează. Substanță \~tă. * Limbă \~tă limbă în care raporturile gramaticale se exprimă prin atașarea afixelor la rădăcina cuvântului. /agglutinant, lat. agglutinans, \~ntis

Sursa : NODEX

 

AGLUTINÁNT, -Ă I. adj. care aglutinează. o limbă ~ă = limbă în care raporturile gramaticale se exprimă cu ajutorul afixelor atașate la rădăcina cuvântului. II. s.m. anticorp care coagulează bacteriile din organism. III. s. n. 1. substanță care are proprietatea de a coagula coloizii. 2. material de legătură între agregate (2). (< fr. agglutinant)

Sursa : neoficial

 

AGLUTINÁNT s.m. 1. Anticorp care coagulează bacteriile pătrunse în organism. 2. Substanță care are proprietatea de a coagula coloizii. ** Material de legătură între agregate (2). [Cf. fr. agglutinant].

Sursa : neologisme

 

AGLUTINÁNT, -Ă adj. Care aglutinează. * Limbă aglutinantă = limbă în care relațiile gramaticale dintre cuvinte se exprimă cu ajutorul afixelor adăugate la rădăcina cuvântului. [Cf. fr. agglutinant].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.