Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

BRIZBIZ - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

BRIZBÍZ, brizbize, s.n. Perdeluță (transparentă) care acoperă numai partea de jos a ferestrei. ** (La pl.) Volănașe, panglicuțe, dantele și alte artificii vestimentare femeiești. [Pl. și: brizbizuri] - Din fr. brise-bise.

Sursa : DEX '98

 

brizbíz s. n., pl. brizbíze/brizbízuri

Sursa : ortografic

 

BRIZBÍZ \~e n. Perdeluță (transparentă) care acoperă partea de jos a ferestrei. [Pl. și brizbizuri] /brise-bise

Sursa : NODEX

 

BRIZBÍZ s. n. perdeluță (transparentă) care acoperă partea de jos a unei ferestre. (< fr. brise-bise)

Sursa : neoficial

 

BRIZBÍZ s.n. Perdeluță (transparentă) care acoperă numai partea de jos a unei ferestre. [Pl. ze, -zuri. / < fr. brise-bise].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru BRIZBIZ

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru BRIZBIZ.

Ion Luca Caragiale - Țal!...

Ion Luca Caragiale - Ţal!... Țal!... de Ion Luca Caragiale Țal... Ce este țal? Este un substantiv român împământenit; înainte de-mpământenire, era verb german; însemna a plăti — se scria zahlen si se citea țal’n. Foarte des se-ntrebuințează acest verb în lumea noastră, unde, cumpărându-se toate, trebuiesc toate plătite. Când s-au înființat și la noi în țară berăriile, în secolul trecut, fiindcă la-nceput toți berarii și chelneni erau nemți, s-a introdus și acest verb țal’n, dar numai în formă de infinitiv imperativ, cu însemnarea: să plătesc! să plătim! În multe limbi europene, între cari și franceza și germana, infinitivul se întrebuințează ca imperativ impersonal, și la pozitiv și la negativ; dar, în limba noastră, forma infinitivului, și numai prescurtată, se-ntrebuința, mai-nainte, ca imperativ, numai la persoana a doua singulară și numai cu negațiune. Exemple: “ Taci, dumnule! Nu țipa, cocoană!" â€�Plătește, nene! Nu plăti, țațo!" Ce se-ntîmplă însă? De la o vreme, grație dezvoltării necontenit crescânde a agriculturii, industriei și comerțului României (pentru care totuși, trebuie să mărturisim, rămâne încă destul de făcut), luând căile noastre de comunicațiune un ...