Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

Vezi și forma bază: APLICĂ

Forme cu și fără diacritice ale cuvântului APLICA: APLICĂ.

 

APLICA - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

APLICÁ, aplíc, vb. I. Tranz. 1. A pune un lucru pe (sau peste) altul pentru a le fixa, a le uni, a face din ele un corp comun. 2. A pune ceva în practică; a întrebuința, a folosi; a face, a administra. A aplica un procedeu. A aplica un tratament. * Loc. vb. A aplica (cuiva) o corecție = a pedepsi cu bătaia (pe cineva). 3. A raporta un principiu general la un caz concret, particular. - Din fr. appliquer, lat. applicare.

Sursa : DEX '98

 

APLICÁ vb. v. consacra, da, dărui, dedica, destina, devota, hărăzi, închina, trage.

Sursa : sinonime

 

APLICÁ vb. 1. a folosi, a întrebuința, a utiliza, (rar) a practica. (\~ o nouă metodă.) 2. v. administra. 3. a pune. (\~ ștampila pe un act.) 4. a prinde, a pune. (Își \~ barbă și mustăți.) 5. v. executa.

Sursa : sinonime

 

aplicá vb. (sil. -pli-), ind. prez. 1 sg. aplíc, 3 sg. și pl. aplícă

Sursa : ortografic

 

A APLICÁ aplíc tranz. 1) (lucruri, piese etc.) A uni pentru a face un corp comun. \~ un sigiliu. 2) (metode, teorii, legi etc.) A pune în practică; a folosi; a întrebuința; a utiliza. 3) (principii generale) A raporta la un caz particular. [Sil. a-pli-] /appliquer, lat. applicare

Sursa : NODEX

 

APLICÁ vb. I. tr. 1. a face (un lucru) adere, se lipească de ceva. 2. a pune în practică. * a administra (un tratament medical). 3. a raporta un principiu general la ceva. II. refl. (rar) a se dedica, a se consacra. (< fr. appliquer, lat. applicare)

Sursa : neoficial

 

APLICÁ vb. I. 1. tr. A face (un lucru) adere, se lipească de ceva. 2. tr. A pune în practică; a folosi. ** A face, a administra (un tratament medical). 3. tr. A raporta un principiu general la ceva, a compara cu ceva. 4. refl. (Rar) A se dedica, a se consacra. [P.i. aplic. / < fr. appliquer, cf. it. applicare < lat. applicare].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.