Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:EPUIZARE ... Mai multe din DEX...

BATARDOU - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

BATARDÓU, batardouri, s.n. Dig, baraj (provizoriu) așezat în amonte de diverse lucrări de fundații, reparații etc. spre a seca terenul pe care se fac aceste lucrări; p. ext. spațiul astfel delimitat. - Din fr. batardeau.

Sursa : DEX '98

 

batardóu s. n., art. batardóul; pl. batardóuri

Sursa : ortografic

 

BATARDÓU \~ri n. 1) Construcție hidrotehnică subacvatică, având forma unei incinte cu pereți etanși, care, fiind evacuată de apă, permite executarea în interiorul ei a unor lucrări. 2) Dig provizoriu construit pe un râu pentru a opri sau a abate apele, în vederea efectuării în albie a unor lucrări de construcție. /bâtardeau

Sursa : NODEX

 

BATARDÓU s. n. construcție provizorie, dig din lemn, oțel sau beton pentru împiedicarea pătrunderii apei într-o zonă de lucru. (< fr. batardeau)

Sursa : neoficial

 

BATARDÓU s.n. Incintă din lemn, din oțel sau din beton, construită sub apă, în care se pot executa săpături și alte lucrări la poduri etc. după scoaterea apei din ea. ** Dig provizoriu construit pentru a opri sau a abate apele unui râu în vederea efectuării unor construcții în albia lui. [Pl. -uri. / < fr. batardeau].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru BATARDOU

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru BATARDOU.

EPUIZARE

... de a ( se ) epuiza ; terminare , isprăvire . 2. Operație de îndepărtare cu ajutorul pompelor a apelor din interiorul unei săpături sau al unui batardou în vederea executării unor lucrări de construcții . 3. Pierdere a capacității funcționale a unui organ , a unui sistem sau ...