Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:DUZĂ, TREFILA ... Mai multe din DEX...

FILIERĂ - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

FILIÉRĂ, filiere, s.f. 1. Placă de oțel prin care se trage în fire (sau în bare) un material (metalic) ductil. ** Piesă de metal cilindrică, având fundul prevăzut cu orificii, prin care se trage în fire soluția de mătase artificială sau de fibre textile obținută pe cale chimică. 2. Dispozitiv folosit pentru tăierea unui filet (1). 3. Fig. Succesiune de mijloace, de trepte, de etape etc. care intervin până la un anumit rezultat. [Pr.: -li-e-] - Din fr. filière.

Sursa : DEX '98

 

FILIÉRĂ s. f. 1. dispozitiv pentru tăierea filetelor (1) sau pentru trefilarea sârmei. 2. piesă prevăzută cu găuri foarte mici care serveşte la filarea mătăsii artificiale; duză (3). 3. orificiu prin care o omidă sau un păianjen secretă firul de mătase. 4. (fig.) drum, cale, fir, mijlocire. * succesiune a gradelor într-o carieră. (< fr. filière)

Sursa : neoficial

 

FILIÉRĂ s. 1. v. cale. 2. (TEXT.) duză.

Sursa : sinonime

 

filiéră s. f. (sil. -li-e-), g.-d. art. filiérei; pl. filiére

Sursa : ortografic

 

FILIÉR//Ă \~e f. 1) (în industria textilă, metalurgică etc.) Piesă prevăzută cu un orificiu care serveşte pentru filarea unor materiale. 2) Unealtă folosită pentru tăierea fileturilor exterioare. 3) fig. Cale intermediară, mediatoare; intermediu. 4) Succesiune de trepte, urmate în decursul unei cariere. [Sil. -li-e-] /filiere

Sursa : NODEX

 

FILIÉRĂ s.f. 1. Piesă cu găuri prin care se trage un material în fire sau în bare. ** Piesă prevăzută cu găuri foarte mici care serveşte la filarea mătăsii artificiale. ** Orificiu prin care o omidă sau un paianjen emite firul de mătase. 2. Dispozitiv pentru tăierea unui ghivent. 3. (Fig.) Drum, cale, fir, succesiune, mijlocire. ** Succesiunea gradelor într-o carieră. [Pron. -li-e-. / < fr. filière, cf. it. filiera].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru FILIERĂ

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru FILIERĂ.

Vasile Pârvan - Datoria vieții noastre

Vasile Pârvan - Datoria vieţii noastre Datoria vieții noastre de Vasile Pârvan Lecție de deschidere a cursurilor de istoria antică și de istoria artelor, ținute în semestrul de iarnă 1919 - 1920 la Universitatea din Cluj, citită în ziua de 3 noiembrie 1919 De la o zi la alta popoarele trăiesc prin munca, mereu aceeași, a celor mulți. Singura oboseală ce și-o dă sufletul omului simplu e de a păstra cât mai neschimbat meșteșugul din bătrâni, care îi dă - după meseria ce o are - hrana. Și memoria populară e foarte precisă: unele procedee își au începutul lor, identic cu forma de azi, în epoca preistorică. Continuitatea civilizațiilor populare în cursul mileniilor e propriu-zis un simplu reflex al continuității vieții din natură: evoluția acesteia se petrece în limite de timp așa de imense, încât sunt neaccesibile controlului uman; se poate așadar vorbi de o adevărată eternitate a primitivismului popular, conservativ. Istoric, adică evolutiv-uman, popoarele trăiesc numai prin fapta precursorilor și revoltaților. Aceștia tulbură ca niște demoni, perpetuu nemulțumiți, beatitudinea lenei spirituale a contemporanilor, le deșteaptă iluzii și apetituri, le răscolesc patimile, le dărâmă prețiosul echilibru al perfectei inerții. Fie ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru FILIERĂ

 Rezultatele 1 - 3 din aproximativ 3 pentru FILIERĂ.

DUZĂ

... DÚZĂ , duze , s . f . ( Tehn . ) 1. Ajutaj . 2. Filieră

 

TREFILA

... TREFILÁ , trefilez , vb . I . Tranz . A trece forțat un material metalic printr - o filieră