Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:ȘLEM, CAPOT ... Mai multe din DEX...

LEVATĂ - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

LEVÁTĂ s. f. 1. totalitatea cărților de joc pe care le strânge de pe masă cel care a câștigat la un moment dat. 2. scoatere a mosoarelor sau a țevilor pline de pe mașina de filat după înfășurarea acestora; cantitatea de fire obținută. (după fr. levée)

Sursa : neoficial

 

LEVÁTĂ, levate, s.f. 1. Operație de scoatere a mosoarelor sau a țevilor pline de pe mașinile de semitort sau de filat dintr-o filatură. ** Cantitate de fire toarse obținută prin această operație. 2. (La jocul de cărți) Totalitatea cărților pe care unul dintre jucători le poate ridica de pe masă în baza unei cărți mai mari sau a unui atu. - După fr. levée.

Sursa : DEX '98

 

levátă s. f., pl. leváte

Sursa : ortografic

 

LEVÁTĂ s.f. 1. Totalitatea cărților de joc pe care le strânge de pe masă cel care a câștigat la un moment dat. 2. Cantitate de fire toarse aflată pe țevile mașinii de filat după înfășurarea acestora. [< it. levata, cf. fr. levée].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru LEVATĂ

 Rezultatele 1 - 3 din aproximativ 3 pentru LEVATĂ.

ȘLEM

ȘLEM s . n . Marele șlem ( În sintagmele ) = a ) ( la unele jocuri de cărți cu licitație ) situație în care unul din cuplurile participate la joc câștigă toate cele treisprezece levate posibile ; b ) ( la jocul de tenis ) situație în care un tenisman câștigă , în cursul aceluiași an , cele patru mari concursuri internaționale de tenis . Micul șlem = ( la unele jocuri de cărți cu licitație ) situație în care unul dintre cuplurile participante la joc câștigă douăsprezece din cele treisprezece levate

 

CAPOT

... adj . A face ( Înv . ; în limbajul jucătorilor de cărți ; în expr . ) ( pe cineva ) capot = a nu lăsa ( pe cineva ) să facă o levată