Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:LEVATĂ ... Mai multe din DEX...

ATU - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

ATÚ, atuuri și (1) atale, s.n. 1. Carte (sau culoare) de joc socotită a avea cea mai mare valoare. 2. Element care, într-o anumită împrejurare, oferă cuiva un avantaj sau o șansă în plus. - Din fr. atout.

Sursa : DEX '98

 

ATÚ s. (înv., în Mold. și Bucov.) coz. (\~ la jocul de cărți.)

Sursa : sinonime

 

atú s. n., art. atúul; pl. atúuri (la jocul de cărți și atále)

Sursa : ortografic

 

ATÚ^1 atále n. Carte de joc de o anumită culoare, cu cea mai mare valoare. [Art. atuul] /atout

Sursa : NODEX

 

ATÚ^2 \~uri n. Situație, fapt care oferă cuiva un avantaj într-o anumită împrejurare. [Art. atuul] /atout

Sursa : NODEX

 

ATÚ s.n. 1. Carte de joc de culoare socotită în mod convențional superioară celorlalte cărți. 2. Situație, element, poziție care oferă un avantaj sau superioritate într-o anumită împrejurare. [Pl. -uri. / < fr. atout, cf. à tout].

Sursa : neologisme

 

atú (-uúri), s.n. - 1. (La cărțile de joc) Cartea cu cea mai mare valoare. - 2. (Arg.) Bani, biştari. - Var. ata. Fr. atout, cf. ngr. ?ò ????. Var. (pl. atale) nu este, cum afirmă DAR, "o formă romînizată" din fr., ci der. de la pl. grec. Pentru uzul argotic, cf. Graur, BL, V, 222.

Sursa : etimologic

 

ATÚ s. n. 1. carte de joc de culoare socotită în mod convențional superioară celorlalte cărți. 2. situație, element, poziție care oferă un avantaj în plus. (< fr. atout)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru ATU

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru ATU.

Nicolae Gane - Agatocle Leuștean

Nicolae Gane - Agatocle Leuştean Agatocle Leuștean de Nicolae Gane Chip din lume Numai cine a trăit mult ca Agatocle Leuștean, precum am trăit eu, putea să-l cunoască din talpă. Avea o mulțime de ascunzișuri și deschisuri. Mai întăi, singură această împărechere de nume îi dădea un aer ciudat. Parcă-ntr-adins nașul îl botezase cu numele Agatocle, luat de prin cărți, ca să mai acopere puțin grosolănia numelui Leuștean. Noi îi ziceam prin prescurtare Aga. Judecat după înfățișare, el părea cu totul alt om de ce era în realitate. Avea într-adevăr o figură de șiret, ce te punea oarecum în îndoială despre bunătatea caracterului său. Când îți vorbea de multe ori, nu te dumereai de vorbește serios sau în bătaie de joc, așa de bine știa să se prefacă. Avea un zâmbet ca o cimilitură și în fundul ochilor lui strălucea o rază de pricepere care parcă-ți zicea: Degeaba, prietene, nu umbla să vinzi castraveți la grădinar! Cu toate acestea, n-a fost om mai naiv, mai lesne-ncrezător și mai ușor de tras pe sfoară ca el. De câte ori nu l-am făcut de zi întăi april să alerge după ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru ATU

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru ATU.

LEVATĂ

... cărți ) Totalitatea cărților pe care unul dintre jucători le poate ridica de pe masă în baza unei cărți mai mari sau a unui atu