Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:ÎNCHIRIERE, LOCAȚIUNE, LOCATOR ... Mai multe din DEX...

LOCAȚIE - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

LOCÁȚIE, locații, s.f. 1. Închiriere. ** Chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosință temporară. * Taxă de locație = taxă care se plătește drept sancțiune în caz de depășire a termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor. 2. (Jur.) Contract prin care una dintre părți se obligă procure și asigure celeilalte părți folosința unui lucru pentru un timp determinat în schimbul unei sume de bani. [Var.: locațiúne s.f.] - Din fr. location, lat. locatio, -onis.

Sursa : DEX '98

 

LOCÁȚIE s. 1. v. închiriere. 2. v. chirie.

Sursa : sinonime

 

locáție s. f. (sil. -ți-e), art. locáția (sil. -ți-a), g.-d. art. locáției; pl. locáții, art. locáțiile (sil. -ți-i-)

Sursa : ortografic

 

LOCÁȚI//E \~i f. 1) Situație de luare sau de dare în chirie; închiriere. 2) Sumă plătită la intervale regulate pentru închirierea unui apartament sau a unui obiect; taxă de închiriere. 3) jur. Contract de închiriere. 4): Taxă de \~ sumă plătită, ca sancțiune, pentru depășirea termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor sau a autovehiculelor. [G.-D. locației; Sil. -ți-e] /location, lat. locatio, \~onis

Sursa : NODEX

 

LOCÁȚIE, locáții, s.f. 1. Închiriere. ** Chirie plătită pentru un lucru luat în folosință. * Taxă de ~ = sancțiune bănească în caz de depășire a termenului de încărcare sau descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor. 2. Determinare a poziției unei nave în larg. 3. (Inform.) ~ de memorie = zonă a memoriei unui calculator electronic al cărei conținut poate fi folosit în timpul rulării unui program. 4. (Jur.) Contract prin care una dintre părți se obligă procure celeilalte, în schimbul unei anumite sume, folosința unui lucru pentru un timp determinat. (cf. fr. location, lat. locatio)

Sursa : neoficial

 

LOCÁȚIE s.f. 1. (Jur.) Luare în folosință pentru un timp determinat și în anumite condiții; formă de contract de închiriere. 2. Taxă plătită pentru un lucru luat în folosință; chirie. * Taxă de locație = sancțiune bănească în caz de depășire a termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor. 3. (Mar.) Determinare a poziției unei nave în larg. [Var. locațiune s.f. / cf. fr. location, lat. locatio].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru LOCAȚIE

 Rezultatele 1 - 4 din aproximativ 4 pentru LOCAȚIE.

ÎNCHIRIERE

... ÎNCHIRIÉRE , închirieri , s . f . Acțiunea de a închiria și rezultatul ei ; locație

 

LOCAȚIUNE

... LOCAȚIÚNE s . f . v . locație

 

LOCATOR

... LOCATÓR , - OÁRE , locatori , - oare , subst . 1. S . m . și f . Persoană care dă în locație