Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

PASPARTU - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

PASPARTÚ, paspartuuri, s.n. 1. Cheie cu care se poate deschide orice broască obișnuită; șperaclu. 2. Fig. Mijloc de pătrundere într-un anumit cerc, într-o anumită problemă etc. [Scris și: passe-partout] - Din fr. passe-partout.

Sursa : DEX '98

 

PASPARTÚ s. șperaclu. (A deschis ușa cu un ~.)

Sursa : sinonime

 

paspartú s. n., art. paspartúul; pl. paspartúuri

Sursa : ortografic

 

PASPARTÚ ?ri n. 1) Instrument cu care se poate descuia orice lacăt în lipsa cheii; șperaclu. 2) fig. Procedeu de pătrundere într-o anumită problemă. /passe-partout

Sursa : NODEX

 

PASPARTÚ s.n. 1. Cheie cu care se pot deschide mai multe broaște; șperaclu. 2. Ramă de hârtie sau de carton care se aşază între sticlă și fotografie la înrămarea acesteia. 3. (Ferov.) Gabarit internațional. 4. (Fig.) Mijloc general de introducere într-un anumit cerc, într-o anumită problemă etc. [Pl. -tu-uri, scris și passe-partout. / < fr. passe-partout].

Sursa : neologisme

 

PASPARTÚ s. n. 1. cheie cu care se pot deschide mai multe broaște; șperaclu. 2. (fig.) mijloc de pătrundere într-un anumit cerc, într-o anumită problemă etc. 3. chenar de hârtie sau carton care se aşază între sticlă și fotografie la înrămarea acesteia. 4. document de transport feroviar în care se înscriu indicații privind destinația, itinerarul și clasa. (< fr. passe-partout)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.