Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

Vezi și forma bază: PILOTĂ

  Vezi și:PILOTĂ ... Mai multe din DEX...

Forme cu și fără diacritice ale cuvântului PILOTA: PILOTĂ.

 

PILOTA - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

PILOTÁ, pilotez, vb. I. 1. Tranz. A conduce în calitate de pilot^1 o navă, a aeronavă, o locomotivă etc. ** Fig. A conduce, a îndruma. 2. Intranz. (Despre nave, aeronave, locomotive etc.) A-și încetini mersul (din cauza nesiguranței parcursului); a face manevre. - Din fr. piloter.

Sursa : DEX '98

 

pilotá vb., ind. prez. 1 sg. pilotéz, 3 sg. și pl. piloteáză

Sursa : ortografic

 

A PILOT//Á \~éz 1. tranz. 1) (nave, mașini de curse etc.) A conduce în calitate de pilot. 2) fig. (persoane) A orienta în direcția necesară (în calitate de ghid); a ghida; a călăuzi; a îndruma; a îndrepta. 2. intranz. (despre nave, locomotive etc.) A încetini mersul din cauza unor obstacole sau a necunoașterii traseului. /piloter

Sursa : NODEX

 

PILOTÁ vb. I. tr. A conduce (o navă, o aeronavă, o locomotivă etc.) ca pilot. ** intr. (Despre nave, trenuri) A merge mai încet, cu precauție, datorită greutăților, nesiguranței drumului. [< fr. piloter].

Sursa : neologisme

 

PILOTÁ vb. I. tr. 1. a conduce o (aero)navă, o locomotivă, o mașină etc. ca pilot^1. 2. a conduce un vehicul sau o navă în condiții speciale. * (fig.) a dirija, a călăuzi, a ghida. * (fig.; despre o știință) a orienta o disciplină prin noțiunile și metodele proprii. II. intr. (despre nave, trenuri) a merge mai încet, cu precauție, datorită nesiguranței drumului. (< fr. piloter)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru PILOTA

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru PILOTA.

PILOTĂ

PÍLOTĂ , pilote , s . f . 1. Un fel de plapumă călduroasă , de forma unei perne mari umflate , umplută cu fulgi sau cu puf . 2. ( Reg . ) Bagaj , calabalâc . [ Acc . și : pilótă ] - Et .