Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:ANDOSA, CECAL, ANDOSANT, ANDOSAT, APENDICE, CECUM, COLON, DEVIZE, GALĂ, PERITIFLITĂ ... Mai multe din DEX...

CEC - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

CEC^1, cecuri, s.n. Document nominal sau la purtător, prin care posesorul unui cont curent sau de decontare ori o altă persoană împuternicită, dispune plata unei sume de bani din disponibilul aflat în contul titularului. - Din engl. check, fr. chèque.

Sursa : DEX '98

 

CEC^2, cecuri, s.n. Prima parte a intestinului gros, de forma unei pungi, cuprinsă între intestinul subțire și colon. [Var.: cécum s.n.] - Din fr. caecum, lat. [intestinum] caecum.

Sursa : DEX '98

 

CEC^3(O)- elem. "orb", "cec"2. (< fr. caec/o/-, cf. lat. caecus)

Sursa : neoficial

 

CEC^2 s. n. primul segment al intestinului gros, între intestinul subțire și colon.-var. cecum s. n. (< fr., lat. caecum)

Sursa : neoficial

 

CEC^1 s. n. ordin de plată emis de posesorul unui cont curent către o bancă pentru a plăti prezentatorul suma înscrisă în el. (< engl. check, fr. chêque)

Sursa : neoficial

 

cec (ordin de plată, parte a intestinului gros) s. n., pl. cécuri

Sursa : ortografic

 

CEC^2 \~uri n. anat. Parte inițială a intestinului gros, situată între intestinul subțire și colon. /caecum

Sursa : NODEX

 

CEC^1 \~uri n. 1) Document oficial prin care posesorul unui cont curent dispune plata unei sume de bani, din disponibilul său, prezentatorului. 2) Chitanță în care se indică suma plătită de cumpărător sau primită de la acesta pentru marfa cumpărată. /check, fr. chèque

Sursa : NODEX

 

CEC^3- v. ceco-.

Sursa : neologisme

 

CEC^1 s.n. Ordin de plată emis de posesorul unui cont curent către o bancă pentru a plăti prezentatorului suma înscrisă în el. [Pl. -curi. / < engl. check].

Sursa : neologisme

 

CEC^2 s.n. Prima parte a intestinului gros, cuprinsă între intestinul subțire și colon. [Pl. -curi, var. cecum s.n. / < fr., lat. caecum].

Sursa : neologisme

 

cec (-curi), s.n. - Document prin care posesorul unui cont dispune plata unei sume de bani. Engl. check.

Sursa : etimologic

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru CEC

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru CEC.

Ion Luca Caragiale - Identitate...

... mergeam pe jos până-n centrul târgului, la CafĂ© Gambetta... Așteptam acum bani, ca să mă-ntorc în patrie. Într-o seară, iată primesc un cec de 350 de franci. A doua zi dimineața, merg în oraș, la sucursala locală a unei mari bănci din Paris, și ... din oraș... Portofelul cu hârtiile mele l-am uitat acasă; în orce caz, nu gândeam că or să-mi trebuiască din momentul ce prezint un cec... Dar impiegatul mă-ntrerupe: — Cu toate astea, vă trebuiesc... fără hârtii... Și iar se uită, cu parcă un fel de bănuială, la cecul meu ... mare de piele de crocodil cu o monogramă de argint la colț; deschide încet portofelul și trage dinăuntru mai multe hârtii, între care și un cec, și le dă impiegatului. Acesta le ia; înapoiază gentlemanului celelalte hârtii, oprește cecul și zice, cu un oarecare aer de considerație: — 50.000 de ... centru, la CafĂ© Gambetta, să luăm câte un aperitiv, după obiceiul locului. Acolo — ce aflăm? În ajun, banca locală a plătit un cec fals de 50.000 de franci unui cavaler de industrie; semnalmentele: gentleman englez.; roșcovan; costum cadrilat; portofel enorm, crocodil veritabil, etc. ... etc. ... Nu! — pot ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru CEC

 Rezultatele 1 - 10 din aproximativ 15 pentru CEC.

ANDOSA

... ANDOSÁ , andosez , vb . I . Tranz . A indica , pe versoul unui cec

 

CECAL

... CECÁL , - Ă , cecali , - e , adj . Care aparține cecului ^2 , privitor la cec

 

ANDOSANT

... ANDOSÁNT , - Ă , andosanți , - te , s . m . și f . Persoană care andosează un cec

 

ANDOSAT

ANDOSÁT , - Ă , andosați , - te , adj . ( Despre cecuri , polițe ) Care poartă ( pe verso ) numele persoanei împuternicite să încaseze contravaloarea . - V.

 

APENDICE

APÉNDICE , apendice , s . n . 1. Mică prelungire a tubului intestinal , în partea de jos a cecului . 2. Parte secundară a unui obiect , care se prezintă ca o prelungire sau ca o completare a acestuia . 3. Adaos , anexă , supliment la o publicație . 4. ( Fon . ) Element fonic suplimentar care însoțește articulația unui sunet . [ Acc . și :

 

CECUM

... CÉCUM s . n . v . cec

 

COLON

... COLÓN^4 , colonuri , s . n . Porțiune a intestinului gros care se găsește între cec și rect . COLÓN^3 , coloni , s . m . Unitate bănească în Costa Rica și în Salvador . COLÓN^2 , coloni , s . m . Parte sau subdiviziune a ...

 

DEVIZE

DEVÍZE s . n . pl . Documente de credit și de plată ( cambii , cecuri etc . ) emise în valută străină și pe baza cărora beneficiarul obține o anumită cantitate de valută dintr - o altă țară ; mijloc de plată în valută

 

GALĂ

... GÁLĂ^2 , gale , s . f . Excrescență provocată de înțepăturile unor insecte pe frunzele stejarului sau ale altor plante ; cec . GÁLĂ^1 , gale , s . f . 1. Spectacol ( sau șir de spectacole ) cu caracter solemn , sărbătoresc , la care participă , de obicei , persoane oficiale . Gala filmului românesc ...

 

PERITIFLITĂ

PERITIFLÍTĂ , peritiflite , s . f . Boală care constă în inflamarea peritoneului din regiunea

 

Au fost afişate doar primele 10 de rezultate. Mai multe rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române...