Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:ERUPȚIE, ERUPȚIUNE, ERUPERE, EXPLODA ... Mai multe din DEX...

ERUPE - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

ERÚPE, pers. 3 erúpe, vb. III. Intranz. (Despe lavă, magmă, petrol) A face erupție, a ieși afară, a se revărsa cu putere; a țâșni; a izbucni. ** (Despre vulcani) A azvârli cu putere afară lava; (despre sonde) a azvârli cu putere afară țițeiul. 2. (Despre pete, bășicuțe, etc. caracteristice unor boli) A apărea, a se forma. - Din lat. erumpere (după rupe).

Sursa : DEX '98

 

ERÚPE vt. intr. (despre magmă, petrol etc.) a face erupție; a țâșni, a izbucni. 2. (despre pete, bășicuțe pe piele, caracteristice unor boli) a apărea. (după lat. erumpere)

Sursa : neoficial

 

ERÚPE vb. 1. a irupe, a izbucni, a năvăli, a răbufni, a țâșni, (reg.) a năsădi, (prin Olt. și Ban.) a bui, (Transilv.) a bujdi, (prin Olt.) a buşni, (Transilv. și Mold.) a buti. (Petrolul \~ din pământ.) 2. (MED.) (înv.) a se prozări. (Bășicuțe care \~ pe față.)

Sursa : sinonime

 

erúpe (a face erupție) vb., ind. prez. 3 sg. erúpe; conj. prez. 3 sg. și pl. erúpă

Sursa : ortografic

 

A ERÚPE pers. 3 erúpe intranz. 1) (despre lavă, magmă, petrol, gaze) A ieși cu putere printr-o deschizătură îngustă; a țâșni, a răbufni; a izbucni. 2) (despre vulcani) A produce erupție. 3) (despre sonde) A azvârli cu putere țițeiul afară. 4) (despre pete, bășicuțe etc.) A se forma în număr mare pe piele. /<lat. erumpere

Sursa : NODEX

 

ERÚPE vb. III. intr. A țâșni, a izbucni; (despre vulcani, sonde) a fi în erupție. [P.i. erúp, 3 -pe. / < lat. erumpere, după rupe].

Sursa : neologisme

 

erúpe (-p, -pt), vb. - A face erupție, a ieși afară, a izbucni. Lat. erumpere (sec. XIX), conjugat ca rupe. - Der. (din fr.) eruptiv, adj.; erupți(un)e, s.f.

Sursa : etimologic

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru ERUPE

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru ERUPE.

Cincinat Pavelescu - E-așa de tristă așteptarea

... s-ar sfărâma; Și stelele din cer s-ar rupe, Și-oceanele ar îngheța, Și norii s-ar preface-n lacrimi, Și toți vulcanii ar erupe, Și lava lor ar arunca Pe inimile reci ca gheața, Pe sufletele împietrite Și pe conștiințele-ncărcate De suferinți pricinuite, De lacrimi, Din nopți nedormite ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru ERUPE

 Rezultatele 1 - 5 din aproximativ 5 pentru ERUPE.

ERUPȚIE

ERÚPȚIE , erupții , s . f . 1. Ieșire bruscă și violentă din pământ a unui gaz , a țițeiului , a lavei etc ; p . gener . țâșnire , izbucnire . 2. Apariția unor pete , a unor bășicuțe , plăci , pustule etc . pe piele sau pe mucoase , constituind simptomul unor boli ( contagioase ) ; ( concr . ) totalitatea acestor pete , plăci , pustule etc . apărute [ Var . : erupțiúne s .

 

ERUPȚIUNE

ERUPȚIÚNE s . f . v .

 

ERUPERE

... ERÚPERE , eruperi , s . f . Acțiunea de a erupe și rezultatul ei . - V. erupe

 

EXPLODA

... gaze sub presiune , care produc zguduituri , bubuituri puternice și efectuare rapidă de lucru mecanic ; a face explozie . 2. ( Despre vulcani ) A erupe brusc , a expulza lavă , bombe vulcanice , gaze etc . 3. Fig . A interveni brusc și violent în discuție ; a izbucni ...