Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

EXTRACTOR - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

EXTRACTÓR, -OÁRE, extractori, -oare, adj. s.n. I. Adj. Care extrage sau ajută la extragerea anumitor substanțe sau corpuri. II. S.n. 1. Aparat cu ajutorul căruia se efectuează o extracție (2). ** Aparat cu care se extrage mierea din faguri. 2. Utilaj de construcții folosit pentru extragerea din pământ a piloţilor, în vederea reutilizării lor la alte lucrări. 3. Dispozitiv al închizătorului unei arme de foc, care extrage din țeava tubul-cartuș sau tubul proiectilului. - Din fr. extracteur.

Sursa : DEX '98

 

EXTRACTÓR, -OÁRE I. adj. care (serveşte pentru a) extrage anumite substanțe sau corpuri. II. s. n. 1. aparat pentru extragerea sau recuperarea unei substanțe solubile dintr-un corp. * aparat care serveşte la extragerea mierii din faguri. * instrument pentru extragerea corpurilor străine din organism. 2. dispozitiv al închizătorului unei arme care extrage din țeavă cartușul tras. 3. mașină genistică pentru extragerea din pământ a piloţilor și palplanșelor. (< fr. extracteur, lat. extractorius)

Sursa : neoficial

 

extractór adj. m., pl. extractóri; f. sg. și pl. extractoáre

Sursa : ortografic

 

extractór s. n., pl. extractoáre

Sursa : ortografic

 

EXTRACT//ÓR \~oáre n. 1) Aparat pentru extragerea mierii din faguri. 2) Dispozitiv al unei arme de foc care extrage din țeavă cartușul după împușcătură. 3) Instrument chirurgical folosit pentru extragerea corpurilor străine din organism. 4) tehn. Dispozitiv care accelerează și înlesnește demontarea și montarea ansamblurilor și agregatelor unor mașini, scoaterea și instalarea unor piese aparte. /extracteur, lat. extractorius

Sursa : NODEX

 

EXTRACTÓR, -OÁRE adj. Care (serveşte pentru a) extrage anumite substanțe sau corpuri. // s.n. 1. Aparat pentru extragerea sau recuperarea unei materii solubile dintr-un corp. ** Aparat care serveşte la extragerea mierii din faguri. ** Instrument chirurgical pentru extragerea corpurilor străine din organism. 2. Dispozitiv al închizătorului unei arme care extrage din țeavă cartușul tras. [Cf. fr. extracteur, lat. extractorius].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.