Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:FENOMENOLOGIC, FENOMENOLOG ... Mai multe din DEX...

FENOMENOLOGIE - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

FENOMENOLOGÍE s.f. 1. Curent în filozofie care își propune studieze fenomenele conștiinței prin prisma orientării și a conținutului lor, făcînd abstracție de omul real, de activitatea lui psihică concretă și de mediul social. 2.(La Hegel) Teorie filozofică în care se afirmă primatul conștiinței asupra existenței și se încearcă în mod rațional descrierea procesului dezvoltării conștiinței. 3. Studiu descriptiv al unui ansamblu de fenomene, așa cum se manifestă ele în timp si spațiu. - Din fr. phénoménologie.

Sursa : DEX '98

 

FENOMENOLOGÍE s. f. 1. studiu descriptiv al unui ansamblu de fenomene, așa cum se manifestă ele în timp și spațiu. 2. (la Hegel) descrierea istoriei spirituale a conștiinței, care se ridică de la certitudinea senzorială la "știința absolută". 3. curent filozofic idealist, întemeiat de E. Husserl, care reduce "obiectul" la "fenomen", considerat ca esență de ordin spiritual și ca dat ultim și nemijlocit al conștiinței, independent de existența obiectivă și de experiența senzorială. (< fr. phénoménologie)

Sursa : neoficial

 

fenomenologíe s. f., art. fenomenología, g.-d. fenomenologíi, art. fenomenologíei

Sursa : ortografic

 

FENOMENOLOGÍE f. Ramură a filozofiei idealiste, care se ocupă cu studiul fenomenelor ca esență de ordin spiritual, nelegate de lumea materială. [Art. fenomenologia; G.-D. fenomenologiei; Sil. -gi-e] /phénoménologie

Sursa : NODEX

 

FENOMENOLOGÍE s.f. Studiu descriptiv al unui ansamblu de fenomene, astfel cum se manifestă ele în timp și spațiu. ** Termen în filozofia lui Hegel care denumeşte teoria despre dezvoltarea conștiinței umane, înțeleasă ca formă a autodezvoltării "spiritului absolut". ** Curent filozofic idealist contemporan, întemeiat de gânditorul german Edmund Husserl (1859-1938), care reduce "obiectul" la "fenomen", considerat ca esență de ordin spiritual și ca dat ultim și nemijlocit al conștiinței, independent de existența obiectivă și de experiența senzorială. [Gen. -iei. / < fr. phénoménologie].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru FENOMENOLOGIE

 Rezultatele 1 - 3 din aproximativ 3 pentru FENOMENOLOGIE.

FENOMENOLOGIC

... FENOMENOLÓGIC , - Ă , fenomenologici , - ce , adj . 1. Care aparține fenomenologiei , privitor la fenomenologie

 

FENOMENOLOG

FENOMENOLÓG , fenomenologi , s . m . Filozof adept al