Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:GLOMERUL, GLOMERULAR ... Mai multe din DEX...

GLOMERULĂ - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

GLOMERÚLĂ, glomerule, s.f. 1. Agregat de pământ de mici dimensiuni, format prin alipirea unor particule elementare ale solului. 2. Formație anatomică cu aspect de ghem, alcătuită din tuburi glandulare, vase de sânge, nervi etc. 3. Tip de fruct format prin creșterea laolaltă a mai multor fructe provenite din flori independente; tip de inflorescență în care florile par a fi prinse la același nivel de o axă. [Var.: glomerúl s.n.] - Din fr. glomérule.

Sursa : DEX '98

 

GLOMERÚLĂ s. f. 1. organ format dintr-un vas de sânge sau țesut limfoid cu aspect de ghem. 2. element al rinichiului. 3. bulgăr mic de pământ de diferite forme și mărimi. 4. inflorescență globulară constituită din flori inserate pe un peduncul foarte mic. * fruct compus provenind dintr-o astfel de inflorescență. (< fr. glomérule)

Sursa : neoficial

 

glomerúlă s. f., g.-d. art. glomerúlei; pl. glomerúle

Sursa : ortografic

 

GLOMERÚL//Ă \~e f. 1) Formație anatomică în formă de ghem, constituită din vase sangvine sau tuburi glandulare. 2) Bulgăre mic de pământ (sau din alte corpuri omogene) de diferite forme. [G.-D. glomerulei] /glomérule

Sursa : NODEX

 

GLOMERÚLĂ s.f. 1. (Anat.) Organ format dintr-un vas de sânge sau dintr-un țesut limfoid cu aspect de ghem. 2. Element al rinichiului. 3. Bulgăr mic de pământ de diferite forme și mărimi. 4. (Bot.) Tip de inflorescență globulară constituită din flori inserate pe un peduncul foarte mic. ** Fruct compus provenind dintr-o astfel de inflorescență. [Var. glomerul s.n. / < fr. glomérule].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru GLOMERULĂ

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru GLOMERULĂ.

GLOMERUL

... GLOMERÚL , glomerule , s . n . V . glomerulă

 

GLOMERULAR

... GLOMERULÁR , - Ă , glomerulari , - e , adj . Care aparține glomerulelor , privitor la glomerule , format din glomerule , cu glomerule . - Glomerulă