Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:MOLARE, HETERODONT, MĂSEA, MIȘINĂ, PREMOLAR, ZIGOMĂ ... Mai multe din DEX...

MOLAR - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

MOLÁR^3, -Ă adj. (fil.) considerat ca un tot. * referitor la caracterul global al proceselor psihologice sau de comportament. (< fr. molaire)

Sursa : neoficial

 

MOLÁR^2, -Ă adj. referitor la mol^1. o soluție ~ă = soluție care conține un mol substanță la un litru de solvent. (< fr. molaire)

Sursa : neoficial

 

MOLÁR^1 adj., s. m. (dinte mare, lat) cu care se sfarmă și se macină alimentele; măsea. (< fr. molaire)

Sursa : neoficial

 

MOLÁR^1, molari, adj. (În sintagma) Dinte molar (și substantivat, m.) = dinte mare cu suprafața lată, cu mai multe rădăcini, care serveşte la sfărâmarea și măcinarea alimentelor; măsea. - Din fr. molaire.

Sursa : DEX '98

 

MOLÁR^2, -Ă, molari, -e, adj. (Chim.) Care aparține molului^1, privitor la mol^1. - Din fr. molaire.

Sursa : DEX '98

 

MOLÁR s. v. măsea.

Sursa : sinonime

 

molár (chim.) adj. m., pl. molári; f. sg. moláră, pl. moláre

Sursa : ortografic

 

molár s. m., (referitor la măsea) adj. m., pl. molári

Sursa : ortografic

 

MOLÁR \~i m. Dinte gros și lat, cu mai multe rădăcini, care serveşte la zdrobirea alimentelor; măsea. /molaire

Sursa : NODEX

 

MOLÁR, -Ă adj. Referitor la mol. * Concentrație molară = molaritate. [Cf. fr. molaire].

Sursa : neologisme

 

MOLÁR adj.m. Dinte molar (și s.m.) = dinte mare, lat, cu care se macină alimentele; măsea. [Cf. fr. molaire, lat (dens) molaris].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru MOLAR

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru MOLAR.

Garabet Ibrăileanu - Adela

Garabet Ibrăileanu - Adela Adela de Garabet Ibrăileanu (Fragmente din jurnalul lui Emil Codrescu) (iulie-august 189...) Bălțătești!... O improvizare de bâlci, pe șoseaua care vine de la Piatra, trece prin mijlocul satului, strâmbă, șerpuind printre râpi, și se duce la Târgu-Neamțului, înconjurată de singurătăți. Lume multă, care vrea să petreacă și nu știe cum. Doamnele, ostentativ fără treabă, umblă în rochii de casă și cu capul gol... Domnii, cu jambiere și șepci impermeabile, trec la poștă, peste drum de hotel, înarmați cu alpenstock -uri, strânse energic în pumn la nivelul bărbiilor înțepenite și importante. Peisaj meschin. O colină întinsă, tristă, pătată de câțiva arbori schilozi, ascunde munții dinspre apus. Nici o ,,cunoștință". Sistem infailibil: în genere, atitudini nesociabile; în specie, evitarea parcului. Pe drumul, inevitabil, din ,,centru" -- cufundat în lectura unui ziar. (Am un număr din Voința națională încă din București.) Plictis odihnitor. Lectură plăcută, reconfortantă: cataloagele câtorva librării străine și un dicționar portativ, cărțile de căpătâi care, împreună cu Diogen Laerțiul, repertoriu de cancanuri și idei antice (amintit adesea de Coco Dimitrescu în ,,prelegerile" lui nocturne de la Cosman și găsit din întâmplare la un anticar), alcătuiesc biblioteca mea estivală. Cataloagele -- pentru momentele de lirism intelectual. Unele ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru MOLAR

 Rezultatele 1 - 7 din aproximativ 7 pentru MOLAR.

MOLARE

MOLÁRE , molări , s . f . Acțiunea de a mola . - V.

 

HETERODONT

HETERODÓNT , - Ă , heterodonți , - te , adj . , s . m . ( Animal ) care are dinții diferențiați în canini , incisivi , molari

 

MĂSEA

... suprafață plată ) fixați în partea posterioară a maxilarelor , după canini , la om și la unele animale , servind la zdrobirea și la măcinarea alimentelor ; molar ^1 . 2. Compus : ( Bot . ) măseaua - ciutei = mică plantă erbacee din familia liliaceelor , cu flori roșii , cu frunze pătate roșu - brun ( Erythronium dens canis ) . 3. Nume ...

 

MIȘINĂ

MÍȘINĂ , mișine , s . f . 1. ( Reg . ) Grămadă de cereale , de alimente etc . adunate ca provizie ; strânsură ; mulțime de bunuri , bogăție , avere . 2. ( Reg . ) Gaură în pământ sau mușuroi în care își depozitează unele animale hrana pentru iarna ; p . ext . vizuină , cuib ; totalitatea animalelor dintr - o vizuină . 3. ( Reg . ) Mulțime , adunătură ( de ființe ) . 4. Mică scobitură pe suprafața dinților ( molari ai ) calului și ai altor animale erbivore , care dispare cu vârsta prin roadere și după care se recunoaște vârsta animaluiui . [ Pl . și : mișini . - Var . : míșună s .

 

PREMOLAR

PREMOLÁR , premolari , s . m . Fiecare dintre dinții mamiferelor situați între canini și

 

ZIGOMĂ

... ZIGÓMĂ , zigome , s . f . Prelungire a osului temporal , care leagă acest os cu osul molar