Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:ARBORA, ERMETISM, ETALA, OSTENTAȚIUNE, SFIDA, SFRUNTA ... Mai multe din DEX...

OSTENTAȚIE - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

OSTENTÁȚIE, ostentații, s.f. Punere în valoare în mod provocator a unei insuşiri; prezentare demonstrativă, etalare pretențioasă a ceva. * Loc. adv. Cu ostentație = în mod demonstrativ, ostentativ. [Var.: ostentațiune s.f.] - Din fr. ostentation, lat. ostentatio, -onis.

Sursa : DEX '98

 

ostentáție s. f. (sil. -ți-e), art. ostentáția(sil. -ți-a), g.-d. art. ostentáției; pl. ostentáții, art. ostentáțiile(sil. -ți-i-)

Sursa : ortografic

 

OSTENTÁȚI//E \~i f. Etalare excesivă și indiscretă a unui avantaj sau a unei calități. [G.-D. ostentației] /ostentation, lat. ostentatio, \~onis

Sursa : NODEX

 

OSTENTÁȚIE s.f. (Liv.) Atitudine de paradă, de provocare; prezentare demonstrativă a avantajelor, a bunurilor pe care le are cineva. [Gen. -iei, var. ostentațiune s.f. / cf. fr. ostentation, it. ostentazione].

Sursa : neologisme

 

OSTENTÁȚIE s. f. atitudine de paradă, de înfumurare, de nesocotire provocatoare a celorlalţi; prezentare demonstrativă a avantajelor, a bunurilor pe care le are cineva; etalare pretențioasă. o cu ~ = în mod demonstrativ, ostentativ. (< fr. ostentation, lat. ostentatio)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru OSTENTAȚIE

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru OSTENTAȚIE.

Ion Luca Caragiale - Notițe risipite

Ion Luca Caragiale - Notiţe risipite Notițe risipite de Ion Luca Caragiale Cuprins 1 Exigențe grele 2 Amatorul și artistul 3 Saloanele noastre 4 Solicitudine de stat 5 Ofensă gravă 6 Obligativitatea opiniilor Exigențe grele Sunt trei feluri de produceri intelectuale: unele mai presus, altele mai prejos de orice critică, iar altele la nivelul criticei. Se-nțelege că vorbim nu despre părerile pe cari un autor le emite. Acestea pot fi admisibile sau nu, onorabile sau detestabile, generoase sau infame, puțin importă; e vorba de felul cum ele sunt așternute, de puterea concepției și de înălțarea de spirit a autorului. Vecinic ideile și principiile lui Machiavelli vor fi denunțate de unii ca infame; cât lumea, însă, nu va-ndrăzni cineva să critice opera marelui om ca putere de concepție, ca operă de spirit. În felurite opuscule, în nenumărate cuvântări, mulți mărunței, curtizani ai naivității mulțimii, vor detesta principiile și părerile lui; nici prin gând, însă, nu va cuteza vreunul să-i aprețuiască sau să-i desprețuiască opera ca atare; iar acești curtizani, marii și mărunțeii doritori de a stăpâni, începând cu Frederic cel Mare și isprăvind cu cel din urmă agent electoral de mahala, nu vor ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru OSTENTAȚIE

 Rezultatele 1 - 7 din aproximativ 7 pentru OSTENTAȚIE.

ARBORA

... unei nave etc . 2. A monta catargele unei nave . 3. Fig . A se comporta sau a se îmbrăca cu ostentație

 

ERMETISM

... ERMETÍSM s . n . Tendință în literatură , mai ales în poezie , de a folosi , uneori cu ostentație

 

ETALA

... ETALÁ , etalez , vb . I . Tranz . A expune ( cu ostentație

 

OSTENTAȚIUNE

... OSTENTAȚIÚNE s . f . v . ostentație

 

SFIDA

... SFIDÁ , sfidez , vb . I . Tranz . A înfrunta pe cineva cu dispreț , cu ostentație

 

SFRUNTA

... SFRUNTÁ , sfruntez , vb . I . Tranz . ( Rar ) A înfrunta ( cu ostentație