Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

PAUȘAL - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

PAUȘÁL, -Ă, paușali, -e, s.n., adj. 1. S.n. Sistem de plată pentru o prestație de serviciu, pentru un consum de energie etc. prin fixarea cu aproximație a unei sume globale. 2. Adj. (În sintagmele) Tarif (sau preț) paușal = tarif sau preț care se plătește uniform, stabilit în baza experiențelor sau a unei evaluări. Asigurare paușală = asigurare pentru bunuri, persoane etc. contra plății unei prime de asigurare unice (medie). [Pr.: pa-u-] - Din germ. Pauschale.

Sursa : DEX '98

 

paușál adj. m. (sil. pa-u-), pl. paușáli; f. sg. paușálă, pl. paușále

Sursa : ortografic

 

paușál s. n. (sil. pa-u-)

Sursa : ortografic

 

PAUȘÁL \~e n. Sistem de plată pentru o prestație de servicii, pentru un consum (de energie, de materii prime etc.) prin stabilirea cu aproximație a unei sume globale. [Sil. pa-u-] /Pauschale

Sursa : NODEX

 

PAUȘÁL s.n. Sistem de plată pentru beneficiarii prestărilor de servicii comunale la care instalațiile nu sunt înzestrate cu aparate de măsurat cantitățile consumate, suma calculându-se cu aproximație pe baza capacităților instalate ale aparatelor sau a consumurilor posibile. [< germ. Pauschale].

Sursa : neologisme

 

PAUȘÁL, -Ă adj. global, forfetar. o tarif (sau preț) ~ = sistem de plată pentru prestările de servicii comunale, pentru consumul de energie, apă etc., suma calculându-se cu aproximație pe baza capacităților instalate ale aparatelor sau a consumurilor posibile. o asigurare ~ă = asigurare de bunuri, persoane sau riscuri pe baza plății unei prime de asigurare unice (medii). (< germ. pauschal)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.