Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:SCARIFICA ... Mai multe din DEX...

SCARIFICATOR - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

SCARIFICATÓR, scarificatoare, s.n. 1. Mașină agricolă prevăzută cu mai multe cuțite subțiri dispuse vertical, care serveşte la afânarea pământului cu scopul de a asigura pătrunderea aerului la rădăcina plantelor. 2. Mașină rutieră prevăzută cu colți de oțel, cu ajutorul căreia se scormonește suprafața unui teren sau a unei șosele în refacere pentru a ușura executarea lucrărilor ulterioare. 3. Instrument medical format din mai multe lame tăioase acționate de un resort, folosit pentru crestarea superficială a pielii în scopuri terapeutice, pentru vaccinări etc. - Din fr. scarificateur.

Sursa : DEX '98

 

scarificatór s. n., pl. scarificatoáre

Sursa : ortografic

 

SCARIFICAT//ÓR \~oáre n. 1) (în lucrările agricole) Mașină pentru scarificarea terenurilor cultivate. 2) (în lucrările rutiere) Mașină pentru scarificarea unei șosele sau a unui drum în refacere. 3) (în medicină) Instrument chirurgical pentru scarificarea pielii bolnavilor. /scarificateur

Sursa : NODEX

 

SCARIFICATÓR s.n. 1. Mașină rutieră folosită pentru scarificarea șoselelor. ** Mașină echipată cu cuțite-gheare care se foloseşte pentru afânarea adâncă a pământului, în special a pășunilor și a fânețelor. 2. Instrument chirurgical folosit pentru incizii superficiale în piele. [< fr. scarificateur].

Sursa : neologisme

 

SCARIFICATÓR s. f. 1. mașină rutieră pentru scarificarea șoselelor. 2. mașină echipată cu cuțite-gheare, pentru afânarea adâncă a pământului, a pășunilor și fânețelor. 3. instrument pentru incizii superficiale în piele. (< fr. scarificateur)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru SCARIFICATOR

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru SCARIFICATOR.

SCARIFICA

SCARIFICÁ , scarífic , vb . I . 1. A afâna pământul cu ajutorul scarificatorului . 2. A scormoni suprafața unui teren sau a unei șosele în refacere , pentru a ușura îndepărtarea pământului , a pietrelor etc . sau pentru a asigura o bună legătură între materialul nou și cel vechi . 3. A cresta superficial pielea unui bolnav , provocând o ușoară sângerare în scop terapeutic sau pentru a introduce un medicament , un vaccin , pentru a face o analiză