Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:CONTRAVENȚIONAL, CONTRAVENȚIUNE, CONTRAVENIENT ... Mai multe din DEX...

CONTRAVENȚIE - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

CONTRAVÉNȚIE, contravenții, s.f. Călcare a dispozițiilor unei legi, a unui regulament etc., care, având un grad redus de pericol social, este sancționată cu o pedeapsă ușoară. [Var.: (înv.) contravențiúne s.f.] - Din fr. contravention.

Sursa : DEX '98

 

CONTRAVÉNȚIE s. f. încălcare a dispozițiilor unei legi, ale unui regulament etc., care se sancționează cu o pedeapsă ușoară (amendă sau sancțiune administrativă). (< fr. contravention)

Sursa : neoficial

 

contravénție s. f. (sil. -ți-e), art. contravénția (sil. -ți-a), g.-d. art. contravénției; pl. contravénții, art. contravénțiile (sil. -ți-i-)

Sursa : ortografic

 

CONTRAVÉNȚI//E \~i f. jur. 1) Infracțiune reglementară, care nu este pedepsită de legea penală, ci este sancționată pe cale administrativă. 2) Amendă pentru comiterea unei astfel de infracțiuni. [Art. contravenția; G.-D. contravenției; Sil. -ți-e] /contravention

Sursa : NODEX

 

CONTRAVÉNȚIE s.f. 1. (Jur.) Violare a legii penale, pedepsită cu amendă și închisoare pe termen scurt. 2. (P. ext.) Călcare a unei legi, a unei dispoziții oficiale etc., care se sancționează cu o pedeapsă ușoară (amendă sau recluziune de foarte scurtă durată). [Gen. -iei, var. contravențiune s.f. / cf. fr. contravention, it. contravvenzione].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru CONTRAVENȚIE

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru CONTRAVENȚIE.

Ion Luca Caragiale - Frați radicali și D. Dim. Sturdza

Ion Luca Caragiale - Fraţi radicali şi D. Dim. Sturdza Frați radicali și D. Dim. Sturdza de Ion Luca Caragiale După o oarecare viață politică, d. Dim. Sturdza, până la cea din urmă reintrare a d-sale în minister, izbutise să-și facă, în închipuirea mai a tutulor, o reputație, dacă nu de un foarte inteligent, dar de sigur de un foarte corect om de stat și mai ales de finanțe. Metoda întrebuințată de d. Dim. Sturdza pentru ajungerea acestui scop, deși cam veche și tocită, însă sigură în țara noastră, consista în a se face d-sa teoreticește aprigul biciuitor al tuturor greșelilor, neregularităților, mai de multe ori numai închipuite, totdeauna exagerate până la absurd, săvârșite de partidul și de guvernul adversar politic d-sale. Într'o țară ca a noastră, unde când afirmi ceva, nu ți se cere și dovezi, unde spiritul public nu are niciun element serios de control mai ales asupra luptelor ivite pe tărâmul științei de stat, reaua credință este de multe ori o bună temelie pentru clădirea unei frumoase reputațiuni. Ca să treci de cel mai curat, n'ai decât să ponegrești cu ori fără drept ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru CONTRAVENȚIE

 Rezultatele 1 - 4 din aproximativ 4 pentru CONTRAVENȚIE.

CONTRAVENȚIONAL

... CONTRAVENȚIONÁL , - Ă , contravenționali , - e , adj . De contravenție , privitor la contravenție

 

CONTRAVENȚIUNE

... CONTRAVENȚIÚNE s . f . v . contravenție

 

CONTRAVENIENT

... CONTRAVENIÉNT , - Ă , contravenienți , - te , s . m . și f . Persoană care săvârșește o contravenție