Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

SABOT - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

SABÓT, saboți, s.m. 1. (Mai ales la pl.) Încălțăminte făcută dintr-o bucată de lemn scobit sau dintr-o talpă de lemn cu fețe de piele groasă. 2. Îmbrăcăminte metalică de protecție fixată la capătul unui pilon care trebuie înfipt în pământ; papuc. 3. Organ al frânei care serveşte la micșorarea vitezei sau la oprirea unei mașini. ** Dispozitiv care se montează pe o șină de cale ferată pentru a frâna sau a opri vagoanele. - Din fr. sabot.

Sursa : DEX '98

 

SABÓT s. 1. v. papuc. 2. v. șiu.

Sursa : sinonime

 

SABÓT s. v. bocanc, gheată.

Sursa : sinonime

 

sabót s. m., pl. sabóți

Sursa : ortografic

 

SABÓ//T \~ți m. 1) mai ales la pl. Obiect de încălțăminte confecționat dintr-o bucată de lemn scobit sau dintr-o talpă de lemn cu față de piele groasă. 2) Înveliș metalic fixat pe vârful ascuțit al unui pilon (de lemn sau de beton) pentru a-l proteja și pentru a pătrunde mai ușor în pământ. 3) Piesă care serveşte ca organ principal la o frână cu fricțiune. \~ de frână. 4) Dispozitiv montat pe o șină de cale ferată pentru frânarea vagoanelor. /sabot

Sursa : NODEX

 

SABÓT s.m. 1. Papuc făcut dintr-o singură bucată de lemn. 2. Înveliș metalic care se fixează în vârful unui pilot de lemn, de beton etc. pentru ca acesta poată pătrunde mai ușor în pământ. ** Piesă de metal, de lemn etc. folosită pentru frânarea prin frecare a roților, a aparatelor de ridicat etc. [< fr. sabot].

Sursa : neologisme

 

SABÓT s. m. 1. (pl.) încălțăminte din lemn (scobit). * încălțăminte de protecție cu talpă de lemn. 2. înveliș metalic în vârful unui pilot de lemn, de beton etc. pentru ca acesta poată pătrunde mai ușor în pământ. 3. piesă de metal, de lemn etc. pentru frânarea prin frecare a roților. 4. organ al unei mașini agricole de recoltat, pentru rezemarea pe sol a aparatului de tăiere a plantelor. (< fr. sabot)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.