Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:SUBSTITUȚIUNE, SUBSTITUIRE ... Mai multe din DEX...

SUBSTITUȚIE - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

SUBSTITÚȚIE, substituții, s.f. Substituire, înlocuire. ** Spec. Fenomen prin care un atom sau un grup de atomi din molecula unui corp chimic compus este înlocuit prin alt atom sau grup de atomi, provenind de la un alt corp chimic. ** Spec. (Mat.) înlocuire, într-o expresie matematică, a unui element sau a mai multor elemente prin alte elemente. * Metoda substituției = metodă de rezolvare a unui sistem de ecuații, care constă în a înlocui într-una din ele o necunoscută cu valoarea ei, dedusă din cealaltă ecuație a sistemului, și în a repeta aceeași operație până rămâne o singură ecuație cu o singură necunoscută. ** Spec. Dispoziție prin care un moștenitor este obligat transmită, la moartea sa, bunurile moștenite unei persoane desemnate ca succesorul său obligatoriu; dispoziție prin care este numit un al doilea moștenitor pentru cazul când primul, dintr-un motiv oarecare, nu va intra sau nu va accepta intre în drepturile sale. [Var.: (înv.) substituțiúne s.f.] - Din fr. substitution, lat. substitutio, -onis.

Sursa : DEX '98

 

SUBSTITÚȚIE s. înlocuire, substituire. (Proba \~ unor termeni prin alții.)

Sursa : sinonime

 

substitúție s. f. (sil. -ți-e), art. substitúția (sil. -ți-a), g.-d. art. substitúției; pl. substitúții, art. substitúțiile (sil. -ți-i-)

Sursa : ortografic

 

SUBSTITÚȚIE s.f. Substituire, înlocuire. ** Metoda substituției = metodă de rezolvare a unui sistem de ecuații algebrice, care constă în înlocuirea unei necunoscute dintr-una din ecuații cu valoarea ei, dedusă din cealaltă ecuație. ** (Chim.) Înlocuirea unui atom sau a unui radical dintr-o moleculă printr-un alt atom sau prin alt radical. ** (Lingv.) Înlocuire a unui sunet prin altul. ** Dispoziție prin care un moștenitor este obligat transmită la moartea sa bunurile moștenite unei persoane desemnate ca succesorul său obligatoriu. [Gen. -iei, var. substituțiune s.f. / cf. fr. substitution, lat. substitutio].

Sursa : neologisme

 

SUBSTITÚȚIE s. f. substituire. o metoda ? = metodă de rezolvare a unui sistem de ecuații algebrice care constă în înlocuirea unei necunoscute dintr-una din ecuații cu valoarea ei, dedusă din cealaltă ecuație. * (chim.) înlocuirea unui atom sau a unui radical dintr- o moleculă printr-un alt atom sau prin alt radical. * (lingv.) înlocuire a unui sunet prin altul. * dispoziție prin care un moștenitor este obligat transmită la moartea sa bunurile moștenite unei persoane desemnate ca succesorul său obligatoriu. (< fr. substitution, lat. substitutio)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru SUBSTITUȚIE

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru SUBSTITUȚIE.

Alecu Russo - Cugetări (Russo)

Alecu Russo - Cugetări (Russo) Cugetări de Alecu Russo Cuprins 1 Partea întâi 1.1 I 1.2 II 1.3 III 1.4 IV 1.5 V 1.6 VI 1.7 VII 1.8 VIII 1.9 IX 1.10 X 1.11 XI 1.12 XII 1.13 XIII 2 Partea a doua 2.1 I 2.2 II 2.3 III 2.4 IV 2.5 V 2.6 XIII 2.7 XIV 2.8 XV Partea întâi I Oamenii care au ieșit la rând astăzi, literați, oameni politici, artiști și alții, în țara Moldovei, sunt acei tineri care cu vro douăzecide ani mai înainte era cunoscuți sub nume de nemți, sau capetestropșite, și cu denumirea de franțuzi, introdusă mai târziu. Nici olimbă în lume nu are un cuvânt destul de puternic, ca să exprimedisprețuitoarea semnificare a numelui de franțuz, cu care uniibătrâni din Moldova porecliseră tinerii de pe la 1835, oamenii deastăzi. Acei bătrâni, ce se născuseră în giubele și caftane, încet câte încet au părăsit lumea, și câmpul a rămas nemților și franțuzilor. Curioasă nălucire omenească!... Deși un pătrar de veac aproape a trecut de atuncea, ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru SUBSTITUȚIE

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru SUBSTITUȚIE.

SUBSTITUȚIUNE

... SUBSTITUȚIÚNE s . f . v . substituție

 

SUBSTITUIRE

... SUBSTITUÍRE , substituiri , s . f . Acțiunea de a ( se ) substitui și rezultatul ei ; înlocuire , substituție